Menstruation, tante rød, det månedlige, mens, det røde…

Her finder du gode råd og viden om menstruation. Få tips til, hvordan du taler om den, hvad du kan gøre, hvis du har smerter eller hvis du bløder igennem. Prøv quizzen og lær om menstruationsmyter, læs andre børns breve eller se en video og bliv klogere på, hvad menstruation er.

Bind, tampon, menstruationskop Hvordan gør man!?

Hvordan virker et bind? Hvordan sætter man en tampon i? Hvordan bruger man en menstruationskop?

Her får du en trin for trin guide til, hvordan man gør!

Hvornår får piger deres første menstruation?

Piger får deres første menstruation i alderen 10 – 14 år. De fleste får den omkring 12-13-års alderen. Nogle får den tidligere og andre senere. Begge dele er helt almindeligt.

Giv og få råd om Menstruation

Her fortæller andre piger, hvilke tricks og tips de har om bind, tamponer, at bløde igenne, at tale med sin mor, at have idræt i skolen og meget andet.

Hvorfor hedder det egentlig menstruation?

Ordet Menstruation kommer af det latinske ord Mensis, der betyder måned. En menstruation kommer nemlig cirka en gang om måneden. Den kan dog godt være uregelmæssig de første år 1-2 år efter man har fået sin første mens.

6 gode råd om Menstruation

Har du spørgsmål eller bekymringer? Spørg, spørg, spørg...

Der er rigtig mange piger, der har mange tanker og spørgsmål om menstruation. Det er helt forståeligt, for man skal lige vende sig til, hvordan det føles og hvad man gør.

Husk at det er helt almindeligt at få menstruation – du kender helt sikkert en person, der har det. Fx din mor, en veninde eller en lærer. Prøv at spørg dem til råds, hvis der er noget, du gerne vil have svar på.

Hvis du ikke lige ved, hvordan du starter samtalen, så prøv guiden her. 

Hvad skal man bruge - bind, tamponer, menstruationskop?

Det er meget forskelligt, hvad man bedst kan lide at bruge, når man har menstruation.

Det kan måske være rart at starte med at bruge bind, da du placerer bindet i dine underbukser. Både tampon og menstruationskop placeres oppe i skeden og kan derfor være smarte at bruge, hvis du skal i svømmehallen eller på badeferie.

Bind og tamponer findes i mange forskellige størrelser, der kan suge forskellige mængder af blod.
Kig altid på pakken, der kan du se, hvor meget blod bindet/tamponen kan suge, hvor ofte du skal skifte det og hvordan du bruger det.

 

Hvad gør man, hvis man får sin menstruation i skolen, til idræt, på lejrskolen?

Det kan være rart at tale med en god veninde om det. Måske kender du en, der også har fået menstruation og som ved, hvordan det er?

Du kan også tale med din lærer om det. Måske I kan lave nogle aftaler, der gør dig mere tryg. Fx at du gerne må gå i bad som den sidste efter idræt eller at du kan sige til, hvis du får menstruationssmerter.

Det kan også være, din mor eller far vil skrive en seddel til din lærer, hvis du synes, det er svært at tale om.

Får du smerter, under din menstruation? Prøv at...

  • Læg dig fladt på ryggen på gulvet med en stol foran dig. Løft benene op i en ret vinkel, og hvil dine underben på stolens sæde. Træk vejret dybt imens.
  • Bevæg dig. Gå fx en tur, lav yoga eller lav nogle øvelser derhjemme.
  • Læg en varmepude på maven.
  • Hvis det er rigtig slemt, er det en god ide at kontakte din læge.

Lær din cyklus at kende, ved at...

…skriv den ned i din kalender.
Du kan også udfylde planen her.

Det kan være rart, at kende sin cyklus. Så ved du nemlig om din menstruation er regelmæssig og så kan du nogenlunde vide, hvornår du får den igen.

Fra du får din første menstruation, kan der godt gå 1-2 år før, at din menstruation er regelmæssig.

Udebliver din menstruation? Eller er den meget forsinket?

Hvis du ikke får din menstruation, så kan det skyldes forskellige ting. Måske din menstruation ikke er regelmæssig endnu.

Der er også nogle forhold, der kan påvirke en cyklus som fx: Hård træning, voldsomme slankekure, spiseforstyrrelser, stress og noget medicin.

Hvis du har haft ubeskyttet sex, kan det også være, du er gravid. Prøv guiden her, hvis du er i tvivl, om du kan være gravid.

Kontakt din læge eller tal med sundhedsplejersken, hvis din menstruation udebliver.

Sex og samfunds film om menstruation

Kan man styre, hvornår man får sin Første menstruation?

Hvis man ikke har fået sin menstruation, men gerne vil have den, kan det være man tænker: Kan man sætte sin menstruation i gang, så man får den hurtigere?

Andre er bekymrede for at få deres første menstruation og tænker måske: Hvordan undgår man at få sin menstruation? Kan jeg udsætte den?

Du kan ikke selv styre, hvornår du får din første menstruation. Kroppe udvikler sig forskelligt. Den kommer, når den kommer.

HJÆLP OS MED AT BLIVE ENDNU BEDRE

Du er stadig helt anonym

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat