BørneTelefonens Podcast

Hør, hvordan det føles, når ens forældre bliver skilt… Eller når man opdager at ens far har fået en ny kæreste… Eller når man er nødt til at holde to forskellige konfirmationsfester…
BørneTelefonens podcast er små fortællinger fra børn og unge, der er kommet igennem en skilsmisse. Hør dem alle – eller vælg selv et afsnit.

5 råd om Skilsmisse

Brug din ret til at blive hørt

Hvis dine forældre skal skilles, har du ret til at være med til at vælge, hvor du skal bo. Hvis du ikke har lyst til at vælge, har du også ret til at sige det.

Du kan også sige ”Kan vi prøve nogle forskellige løsninger for at finde ud af, hvad jeg synes, er bedst for mig?”.

Når du er fyldt 10 år, har du initiativret.

Læs mere om initiativret.

Hvis du savner, kan det hjælpe at:

  • Kigge på billeder af din mor og far.
  • Ringe til den du savner og sig hej.
  • Måske kan du få lov til at smutte forbi din mor eller far og sige hej.
  • Gør noget som gør dig glad fx hør musik, spil fodbold eller vær sammen med dine venner.

Bed dine forældre om at tale pænt til og om hinanden

Hvis dine forældre taler grimt til hinanden, kan du sige ”Det gør mig ked af det, at I taler grimt til hinanden, så jeg vil gerne have, at du holder op”.

Du kan også vise dine forældre, at du ikke gider høre på det, ved at holde dig for ørene eller du kan gå ind på dit værelse og sætte musik på. Du kan også tage hjem til en ven.

Tal med nogen om skilsmissen

Hvis du er ked af det, er det en god ide at tale med nogen om det. Der er rigtig mange, der kender til at have forældre, der er skilt.

Du kan fx sige til en, du føler dig tryg ved ”min forældre er blevet skilt, og det gør mig ked af det. Det kunne være rart at tale om.”

Hvis du synes det er svært at tale om, kan du også skrive et brev.

Giv ikke dig selv skylden

Har du haft tanker som “hvis jeg nu havde gjort noget anderledes” eller ”hvis jeg nu havde været sødere”, så ville mine forældre stadig være sammen?

Så husk at en skilsmisse altid er en beslutning, de voksne tager, og som du ikke kunne have ændret på.

Tal med dine forældre, hvis du føler det er din skyld. Så kan da hjælpe dig med at forstå, at deres skilsmisse ikke har noget med dig at gøre.