Graviditet

Er du i tvivl, om du er blevet gravid? Læs om fortrydelsespiller, graviditetstest og muligheder for hjælp.

5 gode råd

1. Find ud af, om du kan være gravid

Der er rigtig mange, der har prøvet at være bange for, om de er blevet gravide. Man kan gå i panik, men måske skal du lige holde hovedet koldt og overveje, om du reelt er i risiko for at være blevet gravid.

Du kan blive gravid:
• Hvis du har haft samleje, og I har ikke har brugt prævention (fx p-piller eller kondom).
• Også selvom det er første gang du har sex.
• Også selvom fyren ikke kommer (der kan godt komme lidt sæd fra hans penis alligevel).
• Du kan ikke regne med det, man fejlagtigt kalder en ”sikker periode”.

Du kan ikke blive gravid af:
• Petting – altså hvor I rører og/eller gnider jer op ad hinanden med eller uden tøj på.
• Oralsex (altså hvor I slikker på hinandens kønsdele).
• Hånd-sex (altså rører hinandens kønsorganer eller giver finger).
• Hvis du rører ved dig selv efter at have rørt ved fyrens penis.
• Kys og kæleri.
• At tage bad med en fyr.
• Hvis fyren kommer andre steder end i din skede.

Graviditetstest
Hvis der er risiko for, at du er blevet gravid, så skal du tage en graviditetstest. Den køber du fx på Apoteket, men den kan også købes i supermarkeder og kiosker. Du kan få graviditetstest helt ned til 20 kr., og de fungerer fint. Du skal ikke sige, hvem du er, når du køber testen, og en anden kan også købe den for dig – det er ligesom at købe en liter mælk. Testen bruges ved at man tisser på en lille pind, og så kan man efter få minutter aflæse resultatet. Læs grundigt på pakken, hvordan testen bruges. Du kan tage graviditetstesten når som helst, men hvis der ikke er gået så lang tid, siden I havde sex, så kan du ikke regne med svaret, hvis det er negativt (viser du ikke er gravid). Så må du vente en uge og så tage testen igen. Hvis der er gået 4 uger, siden I havde usikker sex, og testen stadig er negativ, så er du ikke gravid.

2. Undersøg nødprævention

Nødprævention er også det, der kaldes Fortrydelsespillen, og skal anvendes hurtigst muligt efter usikkert samleje. Nødpræventionen kan tages i op til 120 timer efter at man har haft sex (5 dage).

Du kan købe nødpræventionen på apoteket – den koster enten 120 kr.(hvis det er under 72 timer siden) eller 250 kr (op til 120 timer efter). 

Du behøver ingen recept, men kan bare gå ind og købe den. Du skal ikke sige dit navn, og du kan også få en anden til at købe den til dig.

Nødprævention er ikke helt så sikkert som rigtig prævention (fx p-piller og kondom), men forhindrer mellem 90 og 95% af graviditeterne. Nødprævention er til nød og må ikke bruges i stedet for rigtig prævention.

Hvis du kan, så er det en god idé at tage nogen med på apoteket og hente pillerne – fx din kæreste eller din veninde. Det er godt at have nogen at støtte sig til og nogen der ved, at du har taget pillerne. Man kan godt få det lidt skidt i dagene efter man har taget pillerne – lidt ligesom når man har menstruation.

3. Hold ikke en graviditet hemmelig

Hvis du er blevet gravid, så er det vigtigt, at du hurtigst muligt fortæller det til nogen. Det er vigtigt, at en læge får det at vide, og det er også tit rart, hvis der er en anden voksen, der kan støtte dig.

Det kan ikke undgås, at nogen får kendskab til din graviditet på et eller andet tidspunkt, så det er bedst du fortæller det så hurtigt som muligt. Måske kan du tage en ven eller en veninde med, når du skal fortælle det, som kan støtte dig eller måske ligefrem fortælle det for dig. Er du bange for dine forældres reaktion, så start eventuelt med at sige til dem, at du skal fortælle dem noget svært, og at du har brug for deres hjælp og støtte.

Du kan også vælge at involvere en anden voksen. Du kan fx gå til din læge (læs evt. om lægens tavshedspligt her). Nogen har også glæde af at snakke med en anden voksen i familien eller en lærer eller en pædagog. I sidste ende vil dine forældre nok alligevel få kendskab til det, men det kan være rart, at der er en anden voksen, der støtter.

Når du er blevet gravid, så er der nogle vigtige beslutninger, der skal træffes inden for de første 12 uger – bl.a. om du skal have en abort. Den slags beslutninger skal man ikke træffe alene. Det er vigtigt, man snakker med nogen om det. Det er vigtigt, at din læge får kendskab til din graviditet hurtigst muligt. Uanset hvad der skal ske, så skal lægen følge dig og din graviditet gennem hele forløbet.

4. Få hjælp til at træffe de svære beslutninger

Er jeg gravid?
Vil jeg bruge nødprævention?
Vil jeg have en abort?
Hvad er mine muligheder?
Hvad er det bedste for barnet?
Hvad tænker min familie?
Hvad tænker andre?

Der er 1.000 spørgsmål, der rejser sig i det øjeblik du får den tanke, at du måske er gravid. Og det er alt sammen spørgsmål, der er vigtige, og som det er vigtigt, du får tænkt fornuftigt over. Hvis man er i krise, så er det svært at tænke klart, og der er al for stor risiko for, at man træffer nogle beslutninger – eller ikke træffer nogle beslutninger – som man fortryder senere. Derfor er det vigtigt, du involverer nogen andre – en ven, en veninde og også en voksen, som kan støtte dig og hjælpe dig til at tænke klart. Du må ikke gå alene med det.

Hvis du foretrækker at snakke med nogen, der ikke kender dig personligt, så kan det også være en sundhedsplejerske, BørneTelefonen eller Mødrehjælpen, som har forskellige rådgivningstilbud.

5. Dreng: Sig din mening

Hvis du har haft sex med en pige, der måske er blevet gravid, så har det betydning for jer begge to. Det er ikke kun pigen, som alene skal træffe alle beslutningerne. Du har lov til at sige din mening og til at involvere dig.

I sidste ende kan pigen dog beslutte at beholde eller afbryde graviditeten, men det betyder ikke, at du ikke har noget at skulle have sagt. Måske kan det faktisk være en lettelse for pigen at høre din mening.

Ligesom det er vigtigt, at pigen informerer nogle voksne om graviditeten, så er det også vigtigt, at du gør det. I skal ikke sidde alene med den viden – det har ingen glæde af. Det er vigtigt, at du også finder nogen, du kan støtte dig til, og som kan rådgive dig.

Altså: Sig din mening og sig det til nogen.