Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Har du svært ved at se, hvordan du kan få det godt igen?

Selvmordstanker opstår typisk, når man føler sig håbløs og alene. Tanken kan komme, og gå væk igen. Men den kan også sætte sig fast. Det er helt almindeligt at blive forskrækket, hvis du får sådan nogle tanker. Tankerne kan være et tegn på, at der er noget i livet, som er svært.

Selvmord kan nogle gange føles som den eneste løsning ud af sit problem. Men der er hjælp at hente til at få det bedre. De fleste fortæller faktisk, at de slet ikke har lyst til at dø. De vil bare gerne væk fra den situation, de er i. Her på siden kan du få gode råd og forslag til, hvad der kan hjælpe.

Se video om selvmordstanker

Se videoen og hør hvordan samtaler på BørneTelefonen om selvmordstanker kan lyde.

Husk at du også altid kan ringe 116 111 og tale med en rådgiver, om de tanker der fylder. Vi vil rigtigt gerne hjælpe dig.

Selvmordstanker

4 gode råd til selvmordstanker

Ring efter hjælp

Er du akut i gang med at begå selvmord, skal du ringe 112. Fortæl dit navn og din adresse. Så kommer der hurtigt hjælp.

Hvis du står og skal til at begå selvmord, skal du først skille dig af med de ting, du vil bruge. Så ringer du efter hjælp. Det kan være dine forældre eller BørneTelefonen. Vores telefonnummer er 116 111.

Vi vil rigtigt gerne hjælpe dig med at stoppe og komme på andre tanker. Det er gratis at ringe til os, og du er helt anonym.

Sig det højt!

Selvmordstanker er alvorlige, og det er meget vigtigt at tale om. Vi oplever at mange børn, er bange for at fortælle om deres tanker. Nogle kan være bange for andres reaktioner, eller tror ikke på, at nogen kan hjælpe.

Men svære tanker går ikke væk af sig selv. Når vi går og holder følelser inde, vokser de sig større, og det kan føles endnu sværere at stoppe det.

At tale om tankerne hjælper. Når vi taler om dem, kan vi bedre arbejde med dem. Det kan godt tage lang tid. Men med tiden vil det blive lettere. Du kan gå til en god ven, dine forældre eller din lærer. Fortæl dem, at du har noget, du gerne vil tale med dem om. Det kan fx være:

  • ”Jeg har selvmordstanker, og jeg vil gerne have hjælp”
  • ”Jeg har brug for, at du lytter. Nogle gange tænker jeg på selvmord, og det gør mig ked af det”
  • ”Jeg har mistet lysten til at leve, og jeg vil gerne have den tilbage”

Hvis du taler med en god ven om det, er det vigtigt, du også går til en voksen. Måske din ven kan hjælpe dig med at fortælle det til en voksen, du godt kan lide?

Du kan finde flere gode råd til, hvordan du taler med en voksen herinde.

Har du talt med nogen…

Har du allerede talt med en voksen om dine tanker. Men synes du, det kan være svært at komme på andre tanker, når først tanken om selvmord kommer?

Fortæl en voksen, at tankerne stadig kommer, og du har brug for hjælp til at tænke på noget andet.

Det kan fx være at lave ting, der får dig til at tænke på noget andet. Det kan godt være svært i starten, men det bliver lettere med tiden.

Måske du elsker at spille Roblox, se en serie eller strikke? Du kan finde flere ting, der distraherer tankerne herinde.

Måske du i starten næsten skal tvinge dig selv til at tænke på noget andet. Det kan også godt være, tankerne bliver ved med at komme tilbage. Det er helt naturligt. Vores tanker er noget af det sværeste at styre. Men når først vi lærer det, får vi det meget bedre.

Få professionel hjælp

Tanker om selvmord kommer, når man står i et problem der fylder så meget, at man ikke kan se en løsning. Det kan også gøre sådan, at man ikke længere kan se en mening med livet.

Selvmord er alvorligt. Det er derfor vigtigt, at du får hjælp.

Der findes mange måder, du kan få hjælp på. En professionel kan hjælpe dig med at finde mening med livet, og finde en løsning på det der er svært.

I Danmark er vi så heldige, at der er mange steder, du kan få hjælp. Hjælpen er gratis, og der er altid nogen at tale med.

Du kan blandt andet kontakte:

Når du ringer til os, vil du tale med en sød rådgiver, der kan hjælpe dig med, hvordan du også kan få hjælp i hverdagen.

Hvordan fortæller man noget svært? Video-guide

Er du i tvivl om, hvordan du får sat ord på dine følelser?

Hvordan fortæller man, at man har selvmordstanker?

Se med her, og få hjælp til at fortælle det på en god måde.

Hvordan Fortæller Man Noget Svært?

bekymret for en ven? få hjælp her

Taler din ven om selvmord? Er du bekymret for om, din ven går med tanker om selvmord? Det er vigtigt, at du også får talt med en voksen. Det er ikke dit ansvar at redde din ven. Det er de voksne, der skal hjælpe. Tag en snak med en voksen, du føler dig tryg ved, og del din bekymring. Det er også hårdt for dig, at bekymre dig for din ven. Du kan læse mere om, hvordan du kan støtte din ven og starte samtalen her: bekymret for en ven

Laptop med skærmbillede af forsiden af BørneTelefonen. Et forstørrelses glas zoomer ind på teksten:

hjælp os med at blive endnu bedre

Du er stadig helt anonym

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat