Gratis

anonymt

24/7

Brev

Hvorfor ville man gøre det?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på15 år,

Det kan være svært at svare helt konkret på dit spørgsmål, da jeg ikke kender din veninde, og der kan være mange årsager til selvskade og selvmordstanker. Jeg vil dog først fortælle dig, at jeg er imponeret over dit brev. Det er flot, hvordan du prøver at reflektere og forstå din venindes baggrund for hendes psykiske problemer. Det fortæller mig også, at du selv er en rigtig god veninde.

Som sagt kan der være mange årsager til, hvorfor en person vælger at gøre skade på sig selv, men overordnet drejer det sig om at lindre en psykisk smerte ved at påføre sig selv fysisk smerte. Det er altså en måde, hvorpå den selvskadende person kan håndtere svære følelser, tanker og oplevelser.  

Hos nogle mennesker kan det skyldes traumatiske oplevelser i barndommen, men man mener også, at biologiske faktorer kan bidrage til, at man skader sig selv. Hos nogle skyldes selvskadende adfærd blandt andet en hormonel ubalance i hjernen. Derudover frigives der også hos nogle selvskadende personer stoffer i hjernen, der medfører en smertedæmpende og lystfremmende effekt, hvilket kan give en form for afhængighed.

Du skriver i dit brev, at du har konfronteret din veninde, og spurgt hende direkte om årsagen til hendes selvskade. Det er ikke sikkert, din veninde selv er klar over grunden, eller måske ønsker hun ikke at dele det med andre, da det at gøres kade på sig selv ofte er forbundet med en stor skamfølelse.

Jeg kan godt forstå, at din venindes handlinger kan give anledning til forvirring og frustrationer, men måske hjælper du din veninde bedst ved at være forstående og give hende tid, da kan være en lang proces at stoppe selvskaden. Det erselvfølgelig også vigtigt, at din veninde får den rigtige hjælp – mon hendes forældre er klar over hendes selvskadende adfærd?

Jeg kan også anbefale, at du læser mere om selvskade på hjemmesiden for
Landsforeningen mod spiseforstyrrelser ogselvskade:

http://www.selvskade.dk.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat