Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Cutter, Selvmordstanker og Veninder

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 12-årige pige

Sikken en tumult du har oplevet i dit unge liv. Du er blevet stærk af din modgang, fornemmer jeg, og nok mere moden end mange andre 12-årige. Jeg er glad for at høre, at du har fået voksnes hjælp til at lade være med at cutte, både fra en lærer og fra din mor, som nok er den vigtigste person at få den støtte fra.

Vi oplever tit her på BørneTelefonen ulykkelige børn og unge (oftest piger) som fortæller os, at deres venner svigter dem helt forfærdeligt. Mange unge er blevet svigtet mange gange af de voksne i deres liv, så de knytter sig fornuftigt nok meget tæt til deres jævnaldrende venner i stedet. Måske er det også sket for dig og E.?

I har et virkelig dybt, ærligt venskab. I kan græde sammen – det er langt fra alle der tør dét. I har et venskab, hvor I støtter hinanden til at få det bedre, f.eks. ved at kontakte en lærer osv. I støtter også hinanden til at være bedre mennesker, ligesom dengang du og E. fandt ud af at I ville tilgive S. Dét var virkelig klogt og fint gjort, synes jeg.

Jeg lagde mærke til et par betydningsfulde ting i dit brev:
1. Dine veninder spurgte dig, om de måtte være sammen.
2. De holdt dig ikke udenfor – du var velkommen, men du skulle faktisk noget andet.

Mon du får også øje får øje på det i dit brev?

Jeg tænker, det er meget hensynsfuldt, at de spørger dig, om det er i orden, synes du ikke? De er faktisk interesserede i, at du skal have det okay med det, og de ville netop undgå at I blev uvenner. Jeg synes, at både S. og E. lyder som nogle rigtige fornuftige og fair piger, ud fra dit brev.

Jeg vil tillade mig at gætte på, at reaktioner og følelser måske også kan hænge sammen med dine barndoms-erfaringer med svigt på forskellige måder (mobning, vold fra din far, mange års konflikt/skilsmisse) Måske er der udviklet en slags ”svigt-allergi”. Det betyder, at man meget hurtigt kan komme til at føle, at folk svigter én og derfor kommer til at reagere ligesom, hvis de virkeligt vil svigte en. Kan du genkende noget i dette?

Der er nemlig mange der har det sådan. Det kan hjælpe lidt, at man ved man har det sådan, og få sat ord på det overfor sine venner. Men man kan ikke "låse" sin BFF inde, og have hende helt for sig selv – jeg tænker, at du heller ikke ville bryde dig om, at I skal kontrollere hinanden så meget, at det er svært  at have venskab der bygger på tillid? I må give hinanden lidt mere ”elastik”, tror du ikke det er vejen frem for et godt og stærkt venskab?

Jeg synes du hurtigst muligt skal kontakte E. og S og få slået en streg over alle negative følelser imellem jer. Der er ikke nogen som behøver sige undskyld, for ingen har jo gjort noget ondt med vilje – og jeg tror bestemt, at de også savner dig!

Hvis du vil tale mere om de problemer du bøvler med, så kontakt os endelig, vi vil gerne prøve at støtte dig endnu mere, hvis du har brug for det.

De kærligste tanker, fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat