Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Død

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Jeg er ked af at læse, at du har mistet din bedstefar! Selvom det er 5 år siden, så er det faktisk helt naturligt, at du ikke er ”kommet dig over det”. For sorg er ikke bare noget, der forsvinder med tiden. Sorgen er noget, vi skal lære at leve med. 

Når det er sagt, så må sorgen dog ikke fylde så meget, at man slet ikke har plads til at være glad og leve livet. Men det er helt ok, at man har nogle tidspunkter, hvor man er ked af det og savner den person, man har mistet. 

Jeg ved fra andre, at det kan være rigtig rart, hvis man indimellem taler om den person, man har mistet. Fx kan man sige: ”Ej, jeg tror, bedstefar ville elske den her kage” eller ”det minder mig om bedstefar”. På den måde kan man holde fast i de personer, som har betydet noget for os - også selvom de ikke længere er her. Er det mon noget, I allerede er gode til i din familie? 

Hvis ikke I er så gode til det, kan du overveje at tage en snak med din familie, fx dine forældre. Du kan jo sige: ”Er det kun mig, der tit tænker på bedstefar?” Det kan være begyndelsen på en god snak. Og I kan måske lave nogle aftaler om, at I indimellem skal tale lidt om sorgen og din bedstefar - også selvom det er 5 år siden, han døde. På den måde skal du ikke gå alene med dine tanker og sorgen. Og det kan gør tit sorgen meget lettere at bære. Mon du har mod på at prøve det? 

Jeg håber, at din bedstefar stadig kan fortsætte med at have en stor plads i dit hjerte. Og at du vil kunne mærke din kærlighed til ham som noget varmt og dejligt og ikke kun som sorg. 

De varmeste hilsner
BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat