Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far tager stoffer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Det er en stor byrde, du bærer i øjeblikket: Du er den eneste, der er klar over hvor slemt det står til med din fars stofmisbrug. Jeg kalder det et misbrug, fordi det ikke lyder til, at din far kan lade være med at tage stoffer, selvom han faktisk gerne ville. Lige meget om han er afhængig af stofferne eller ej, så er det noget, der må stoppes og noget som han skal have hjælp til, fordi det påvirker dig og dine søskende (selvom de ikke ved det endnu). Alt det har du indset, og jeg kan derfor godt forstå, at du er frustreret over, at det blev slået hen, og at du ikke blev taget seriøst af de familiemedlemmer, du fortalte det til. Byrden er nemlig alt for stor at bære alene, og jeg er glad for, at du skrev herind.

Når man er barn i en familie, er det ikke ens ansvar, hvordan ens forældre har det. Det er derfor heller aldrig ens skyld, hvis der er noget, der ikke går så godt. Det må være hårdt hele tiden at skulle dække over din fars misbrug, for at dine søskende ikke finder ud af det, og for ikke at ødelægge noget i forhold til familien. Mon også du føler det utrygt at være hjemme? Utrygt fordi du bekymrer dig for, om din far på et tidspunkt vil blive påvirket af stofferne på en ubehagelig måde, eller for om han igen bliver aggressiv? Du passer rigtig godt på dine søskende, og du ville sikkert blive rigtig ked af det, hvis de skulle risikere at opleve din far sådan?

Det er vigtigt, at du får hjælp. Jeg vil derfor anbefale, at du tager kontakt til kommunen du bor i, du kan finde nummeret på deres hjemmeside. Heldigvis er det ikke sådan længere, at man bliver tvangsfjernet med det samme. Kommunens familieenhed vil kende til de forskellige tilbud, der findes til en familie som din, bl.a. hjælp til afvænning. Du kan eventuelt få din mor til at hjælpe dig med at tage kontakt til kommunen, eller en lærer som du har tillid til. Jeg tænker også, at du kan fortælle din far, at du tager kontakt til kommunen, da det lyder som om, han vil dig og dine søskende det bedste. Hvis han ikke med det samme sætter pris på at få hjælp, så kommer han nok til at gøre det på sigt.

Jeg kender en rigtig god rådgivning for unge, som har forældre med et alkohol- og/eller stofmisbrug. Prøv at kigge på www.tuba.dk og se, om du kunne have lyst til at skrive til dem og få støtte.

Han er heldig, din far, at have en så fornuftig, ansvarsbevidst og omsorgsfuld datter. Det at du hjælper ham og dine søskende er faktisk en kærlighedserklæring – husk det. Jeg ønsker dig al det bedste med på vejen.

Kærlige hilsner,

BørneTelefonen

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat