Brev

Frustration, angst, depressive tanker osv.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige pige

Tak for dit fine brev, som fortæller mig, at du er en person med en skarpt analytisk hjerne, et stort sprogligt beredskab og et toptunet sanseapparat. Du er fuldkommen på det rene med hvilke problemer I har derhjemme. Du har været meget initiativrig og prøvet at gøre forskellige ting, hvilket er rigtig godt gået! Angående det med teenage-fasen og såkaldt overdrevede reaktioner: Jeg tror simpelthen bare teenagere kan gennemskue deres forældre for første gang – og det kan være meget belastende. Kan du genkende det?

Selvom du oplever, at dine forskellige initiativer ikke har båret frugt, så hjælper det alligevel at gøre noget. Handlekraft er depressionens fjende nr. ét. Det er IKKE spildte kræfter – det skal du vide. NB: Hvis din far gør alvor af sine trusler og slår dig, så er det en anden situation, og du må tage fat i en lærer eller kommunen igen - og trusler om vold er psykisk vold, og det er heller ikke lovligt!

Du fortæller, at du allerede har skrevet herind før og ikke synes du har fået brugbart svar. Jeg ved jo ikke hvilke svar du har fået, men jeg tænker at det måske vil være godt at ringege og tale med os på 11611? På den måde kan vi også spørge lidt ind til din situation, og måske hjælpe dig bedre. Det kan du overveje.

Det jeg tænker efter at have læst dit brev er, at du kan fortsætte at prøve på at komme til at tale med far og mor, men det er usandsynligt at de vil lytte og ændre deres adfærd. En ny strategi kunne være, at du tænker på en anden måde. Du har brugt meget energi (så meget at du blev deprimeret) på at forholde dig til hvad der sker mellem dig og far/mor. Det lyder hårdt, men måske skal du opgive det? Hvis du fx ikke kan have meningsfulde samtaler med din far, så hold op med at have dem. Man kan nemt blive fanget ind af andre der har humørsvingninger eller er aggressive. Han har et problem, så gør det ikke til dit problem. Giver det mening for dig?

Gode råd for at holde det ud, indtil hjælpen kommer og der lyttes til dig kan være: Træk følehornene til dig. Pas på dig selv. Fokuser din energi på alt hvad der løfter dit humør. Nu får du en liste med meget konkrete råd, som måske vil kunne gøre dig gladere:

1.     Kom væk hjemmefra, tag hen til dine venner. Overnat der om muligt.

2.     Inviter venner hjem. Dine forældre vil nok opføre sig pænere, hvis I har gæster.

3.     Find en hobby. Man kan melde sig til et motions-svømmehold i en svømmeklub, også uden at være elitesvømmer. Spørg også på skolens kontor hvilke gratis tilbud der er til børn/unge i kommunen. Det kan være en billedskole, en teaterklub, fitness eller noget helt tredje.

4.     Lyt til musik. Lav en lytteboble med høretelefoner, hvor du hører musik du elsker, som flytter dine tanker bort fra dine forældre og bekymringer.

5.     Læs! Bøgerne er fulde af mennesker som har det PRÆCIS som dig. Gå på biblioteket og få fat i en bibliotekar som evt. kan finde de rigtige bøger til dig. Bibliotekarer er uddannet til at finde bøger, og de elsker at få en udfordring.

6.     Skriv dagbog. Som du selv siger det så klogt, så kan dét at skrive sine tanker ned hjælpe med at få dem ud af hovedet. Og du skriver rigtig godt.

7.     Få et fritidsjob. Så har du dine egne penge, og det giver dig frihed.​

8.     Fokusér på din skole. Det er vigtigt du får en god eksamen, det synes jeg ikke dine hjemmeproblemer må ødelægge for dig.

Håber at der mindst ét af rådene som giver mening for dig. Og som sagt: Ring til os,hvis du har brug for en anden slags hjælp. Den hjælp kan være en bisidder fra os, der kan gå med dig på kommunen og sikre, at dine rettigheder overholdes - det lyder det nemlig ikke til, at de gør lige nu. Din lærer bør reagerer og tage kontakt til kommunen - det har en lærer pligt til. Jeg håber, du vil kæmpe videre og gå efter det, der er bedst for dig. Ring til os og fortæl din historie, så er vi i dialog om, hvad du synes er bedst for dig og hvad vi kan hjælpe med.

Kærligste hilsner og tanker fra BørneTelefonen.

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat