Krop og udseende

Rigtig mange børn og voksne taler om motion, udseende, og hvad vi spiser. Det skaber helt automatisk et pres for mange børn og unge, der hurtigt kan føle sig forkerte og usikre. Synes du også, det kan være svært at finde rundt i? Sammenligner du dig med andre? Eller er du ked af din krop og dit udseende? Her på siden finder du viden om kroppen og hjælp til at få det bedre med din krop.

SE VIDEO MIN GENIALE KROP

Hvad tænker andre mon om deres kroppe? Hvad ville de ønske, de kunne sige til deres 15-årige krop?

Se videoen her, og bliv inspireret til et nyt, godt syn på din egen krop.

stem

DIT FORHOLD TIL DIN KROP...

5 gode råd om krop og udseende

Lad være med at sammenligne dig med andre

Det er en helt naturlig reaktion hos os mennesker at sammenligne os med andre. Vi har et behov for at passe ind i fællesskabet og føle os ligesom alle de andre.

Men det kan blive et problem, når vi sammenligner os med urealistiske, og nogle gange, usunde mål. Det kan være, du bedre kan lide dit udseende med et særligt Snapchat-filter? Måske du følger nogle på TikTok, som gør dig usikker på din egen krop?

Måske det faktisk ville være rarest for dig, at unfollow dem, som du kan mærke gør dig usikker.

Alle kroppe er bygget forskelligt. Det er derfor også forskelligt, hvordan en krop skal se ud, før den har det bedst.

Prøv at lægge mærke til, hvor mange mennesker der ikke ser ud, som dem du sammenligner dig med. Hvordan ser de ud? Virker de glade?

Det kan være en god øvelse at minde sig selv om, hvor få mennesker der faktisk ser ud, som du ønsker for dig selv. Og ofte vil de faktisk også selv havde nogle ting, de er usikre omkring.

Hvordan din krop er formet, behøver ikke have noget at gøre med, hvordan du går og har det.

Pak badevægten og skridttælleren væk

Der findes rigtigt mange måder at holde øje med sin krops aktivitet. Det kan fx være, at din telefon holder øje med, hvor meget du bevæger dig om dagen? Nogen har også en badevægt derhjemme, hvor de holder øje med, hvor mange kilo de vejer.

Men for mange børn og unge kan det være stressende, og få dem til at føle, de bør gøre mere.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget du skal bevæge dig eller veje. Derfor kan man også sjældent regne med kalorietællere eller BMI.

Hvis du er i tvivl eller usikker på, om du vejer for meget eller for lidt, kan du kontakte skolens sundhedsplejerske eller læge. De kan hjælpe dig med at forstå, hvad lige præcis din krop har brug for.

Lyt til din krops signaler

Det lyder måske simpelt, og det er det også. Vores krop er vores bedste ven. Det er nemlig den der holder os i live, og sørger for at vi har det godt.

Det er blandt andet fedtet på kroppen, der gør, at vi kan holde på varmen. Og vores muskler hjælper os med at kunne bevæge os. Alle dele i kroppen har en funktion, som skal sørge for, at du holder dig rask og i live.

Og kroppen er så smart, at den selv kan fortælle, hvad den har brug for.

Det er vigtigt at lytte til sin krops signaler. Hvis din krop er meget træt, kan det fx være fordi, den trænger til hvile. Og hvis din mave rumler, er det fordi den trænger til mad.

Det kan være en god idé at lytte til din krops signaler, og fokusere på at passe på den i stedet for at tænke på udseendet.

Nogen fortæller også, at det er rart at starte til en sportsgren. Så kan du mærke din krops styrke og evner på en ny måde. Når vi dyrker sport, udskiller hjernen også noget, der hedder endorfiner. Det kaldes også kroppens lykke-hormoner, fordi de hjælper til at vi får mere energi og bliver glade. Hvis du har lyst, kan du spørge en god ven, om de vil starte til noget sammen med dig?

Tal med dine forældre eller din værge

Det er forskelligt, hvordan der bliver talt om kroppe og forskelligheder derhjemme. Nogle familier taler aldrig om det, og nogle taler meget om det.

Måske oplever du, at der i din familie bliver talt meget om slankekure og træning. Eller at dine forældre kommenterer på andres eller deres børns kroppe.

Det kan være, de mener det uskyldigt eller som en joke. Men det er ikke altid, det opfattes sådan. Derfor er det helt okay, at du siger fra.

Du kan fx sige:

  • ”Det gør mig rigtig usikker, når I taler om andres/min krop”
  • ”Det ville være rart, hvis vi kunne tale mindre om udseende”
  • ”Det gør mig bekymret eller ked af det, når I taler om slankekure”

Hvis du har en søskende, som har det på samme måde som dig, kan I også fortælle det sammen.

Brug dine venner

Mange fortæller, at de synes det er svært, når deres venner eller klassekammerater taler meget om krop og udseende. Nogen taler meget om, hvad de er kede af ved deres egen krop. Andre gør meget ud af at træne og spise på en bestemt måde få at komme til at se ud, som de drømmer om.

Det er helt normalt at blive påvirket af andre. Nogle gange kan der komme en kultur i vennegruppen for, at man taler meget om krop og udseende. Det kan for nogen være svært at leve op til, og man kan blive usikker på sig selv.

Det betyder nemlig noget, hvad man taler om i en vennegruppe. Derfor kan du prøve at foreslå, at I taler om noget andet. Du kan spørge, om I kan øve jer i at tale positivt om kroppen, og ikke have så meget fokus på de ting, man ikke bryder sig om.

Det kan være en god øvelse, at komplimentere og rose hinanden for sine personlige kvaliteter. Altså sin personlighed og handlinger.

swipe dig igennem kropsidealer gennem tiden

Hvordan det er populært at se ud, handler om, hvad vi ser omkring os.

Måden kropsidealer har set ud på, har derfor været meget forskellige, og de vil altid ændre sig.

Her kan du swipe dig igennem historiens forskellige kropsidealer, og se forskelligheden!

HJÆLP OS MED AT BLIVE ENDNU BEDRE

Du er stadig helt anonym

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat