Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Sår i munden

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære den meget frustrerede,

Tusind tak for dit brev. Hvor er det bare godt, at du skriver til brevkassen for at få hjælp. Du beskriver din situation virkelig flot og jeg må sige, at det er rigtig imponerende hvor meget, du allerede selv har undersøgt og fundet ud af!

Du skriver, at du gennem de sidste 2 år har oplevet at få flere sår i munden. Det lyder ikke spor rart og jeg kan godt forstå, at du gerne vil finde ud af, om du kan gøre noget for at undgå, at de hele tiden kommer igen. Der er flere årsager til, at man kan få sår i munden, og som du selv skriver, så er herpes en af dem. Herpes skyldes et virus, som vi ofte smittes med i den tidlige barnealder. Hos de fleste forløber den første infektion uden de store symptomer. Hos andre og især hvis man først smittes senere, så kan den give symptomer, der ofte vil være værre end de efterfølgende udbrud. Efter den første infektion vil virusset ligge sig i hvilende tilstand i ansigtets nerver. Senere vil den kunne komme tilbage og give et forkølelsessår. Forkølelsessåret vil oftest sidde på eller omkring læben – og sjældent inde i selve munden. Da forkølelsessåret skyldes et virus findes der en række midler, der er rettet mod det, som man kan bruge i behandlingen. De mest kendte er de her cremer og geler, som det også lyder som om, at du har prøvet, men det samme middel findes faktisk også i tabletform, som nogle har brug for at få i perioder, hvor de oplever mange udbrud. Det skal man have på recept hos lægen.  

Så hvis du ikke allerede har været nede og snakke med din læge omkring alt det her, så tænker jeg, at det kunne være en rigtig god idé. Lægen vil også kunne hjælpe dig med at afgøre, om det rent faktisk er herpes. For da dine sår sidder inde i selve munden, som jo faktisk er lidt atypisk for de senere udbrud, så kan jeg ikke lade være med at tænke på om det, som du oplever, måske i virkeligheden kunne være blister? Blister er nemlig netop tilbagevendende små sår, som man kan udvikle inde i selve munden. De kan ligne herpes, men er ofte mere smertefulde og kan derfor give problemer med at spise, som du jo også oplever. Der behøver ikke kun at være et – faktisk ser man ofte flere. Desværre kender man ikke årsagen til blister og derfor er der heller ikke nogen effektiv behandling. Men også her vil lægen kunne rådgive dig nærmere – og evt. være behjælpelig med noget, der kan lindre smerterne.

Jeg er rigtig glad for at læse, at du har flere omkring dig, der kender til din problemstilling – både dine forældre, storesøster og veninder. Det er altid rart at have støtte og nogen at snakke med omkring sine problemer. Jeg kan godt forstå, at du ikke synes, det er sjovt at skulle blive ved med at snakke om det. Jeg tror derfor også, at mit bedste råd til dig vil være at kontakte din læge. Jeg tror, at du har brug for råd og vejledning derfra, så du kan undgå de her udbrud og få noget, der kan tage det værste ubehag ved de udbrud, der måske vil komme alligevel. Har du mon et godt forhold til din læge? Ellers kunne du overveje, om måske en af dine forældre, din storesøster eller en veninde kunne tage med dig? Det kan ofte gøre det lidt lettere at komme af sted.

Jeg har nu givet dig mine tanker omkring din situation, en masse information samt råd, som jeg håber, at du kan bruge. Du skal vide, at hvis du har brug for flere råd, så er du altid velkommen til at ringe til Børnetelefonen på 116111 eller kontakte os på chatten eller SMS.

God bedring!

Kærlig hilsen

Børnetelefonen 

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat