Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg tror jeg er skizofren.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng,

Hvor er det godt, at du er så opmærksom på hvordan du har det. Det må ikke være rart at opleve de ting du gør i øjeblikket, og jeg kan godt forstå, at du synes det påvirker din hverdag.

Det stemmerne fortæller dig, tænker jeg, kan gøre dig ked af det og frustreret. Det lyder som om de stemmer kun fokuserer på det negative og de hjælper dig altså ikke til at få det godt – tværtimod. De er der mest om aftenen, men nogle gange også når du er i skole. Mon de i skolen distraherer dig så du har svært ved at koncentrere dig eller får dig i dårligt humør? Lige meget om det er skizofreni eller ej, synes jeg det er noget du skal have hjælp til, så stemmerne ikke får lov til at fylde og du kan få det bedre.

Du har ret i at skizofreni kan indebære, at man hører stemmer samt har tanker om at blive forfulgt eller overvåget. Det er dog kun en psykiater, der kan stille diagnosen. En psykiater er en læge med speciale i psykiske sygdomme såsom angst, depression, skizofreni og andet. En psykiater er lige som en psykolog god til at snakke med en om følelser. Du kan komme til at snakke med en psykiater ved at få en tid hos din egen læge, som så kan henvise dig til en psykiater. Du kan også henvende dig på en psykiatrisk akut modtagelse tæt på hvor du bor. Fordi du er under 18 år vil både din egen læge og psykiateren tage kontakt til dine forældre og informere dem om din situation. Det er derfor måske rarest for dig at fortælle dine forældre om hvordan du går og har det, inden du tager kontakt til en læge. Hvis du synes det er svært at finde ud af, hvordan du skal få det sagt til dine forældre, kan du evt. vise det brev du skrev herind og mit svar. Hvad tænker du om det?

Måske du tænker du over, hvad der vil ske efter du har snakket med en psykiater? Det jeg tror der vil ske er, til at begynde med, at han/hun vil snakke med dig om, hvordan du har det og vil måske gennemgå nogle spørgeskemaer der omhandler skizofreni, angst eller andet med dig. Derefter vil han/hun finde ud af hvordan du bedst bliver hjulpet, så du kan slippe af med eller lære at håndtere stemmerne og de ubehagelige tanker du har om at blive forfulgt/overvåget.

Jeg håber, du fik svar på det du håbede på og vil snakke med dine forældre og din læge om hvordan du har det, så du kan få det bedre.  

På www.tabu.dk kan du læse mere om det at være ung og bekymret for tanker, stemmer og hvad der kan være hjælpsomt. Hvis du har mod på at snakke med nogen om det, vil www.headspace.dk måske være en rådgivning, hvor du også kan komme ind og snakke med en rådgiver, hvis du har lyst til det 

Du er også altid mere end velkommen til at kontakte os igen. Jeg ønsker dig alt godt med på vejen.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat