Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Corona ødelægger julen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14-årige pige

Hvor er det dejligt, at julen plejer at være din yndlingstid på året. Jeg kan læse, at du normalvis forbinder julen med hygge, god mad, musik og glæde. Det er da helt sikkert noget af det, julen helst skal handle om.

Desværre kan julen også være en ret svær tid for mange, og i år er den desværre også blevet det for dig.

Både din mor og far er smittet med Corona. Turen til Tyskland er allerede blevet aflyst, og måske kan I heller ikke få besøg af dine bedsteforældre og oldemor. Jeg kan godt se, at der er meget, der er blevet lavet om.

Når traditioner og fastlagte planer må laves om i sidste øjeblik, så kan det føles som et stort tab af kontrol. Jeg ved, at man kan komme til at føle sig magtesløs, trist og næsten helt klaustrofobisk, fordi de gode planer må og skal aflyses. Det er på ingen måde rart, og derfor kan jeg også sagtens forstå, du bliver fortvivlet.

Du skal ikke tænke på, om dit problem er stort nok – som du skriver til sidst – dine følelser er dine, og det er godt, du skriver og deler dem. Både for at få “sagt” det højt men også for andres skyld, for du er slet ikke den eneste, der er fortvivlet over Corona lige nu.

I øjeblikket taler jeg med børn og unge næsten hver dag. Børn og unge, der lige som dig, er meget fortvivlede over Corona og isolation. Mange af de børn fortæller mig, at deres virkelighed er blevet vendt helt på hovedet. De fortæller, hvordan de har svært ved at overskue, hvordan det hele skal blive godt igen.

Jeg fortæller dig det, så du ved, du ikke er alene. Det kan være rart nogle gange at vide, at andre går igennem noget, der ligner ens egen situation.

Som jeg læser det, så er dit ønske, at julen bliver god og hyggelig. Jeg synes, det er et super godt mål. Hvis jeg må, så vil jeg rigtig gerne komme med nogle forslag til, hvordan I stadig kan forsøge at holde en god og hyggelig jul.

Allerførst vil jeg spørge dig, om du har talt med din mor og far om det? Det tænker jeg, du har, for det virker til, at du er godt inde i planlægningen. Men måske du ikke har fået fortalt dem, hvor fortvivlet du er lige nu.

Det kan være et godt sted at starte. Du kan fx sige: “Mor og far, jeg er mega ked af, at jul og nytår nok bliver anderledes i år. Jeg bliver ked af at tænke på, at jeg skal sidde isoleret på mit værelse. Jeg kan mærke, at jeg virkelig har brug for, at I støtter mig igennem den her svære tid.”

Måske den samtale også kan lede hen til, at I finder på nogle hyggelige planer julen over. Hvis I ikke får besøg af bedsteforældrene, så kunne i fx tale om, hvordan I kan gøre juleaften mindre men lige så hyggelig i år. Det kan være, du kan bruge dagene op til jul på at skrive et rigtigt juleeventyr.

Når man finder på eventyr og skriver, så har man chancen for at drømme sig lidt væk og finde på alt det, man ønsker sig og kunne forestille sig.

Det kan være, du ikke er så vild med at skrive. Nu ved jeg ikke, om du kan lide at klippe julepynt, male eller andet. Hvis du kan, så kan I måske også lave noget helt særligt pynt eller et familiemaleri, som I hvert år kan tage frem til jul, så I kan mindes den jul, der var ret anderledes. Sådan kunne det også være med dit juleeventyr.

Husk på, at mine forslag bare er mine. Du kan sagtens selv finde på gode ting at bruge tiden på. Måske du kan aftale med dine forældre, at I skal opfinde nogle særlige traditioner i år.

Traditioner kun for jer. Det kan være alt fra, at I skal mødes med hele familien online og synger julesange d. 24. om morgenen, at I skal bage et julebrød med form som en Coronavirus, at I skal se Disneys store juleshow på samme tid som resten af familien og kommentere på det via. sms til hinanden.

Du kunne måske også lave en musikquiz, som du og dine venner kunne afholde online…

Du kan sikkert også komme på en masse idéer, som kunne være sjove for lige præcis dig og din familie. Kunne det mon give mening for dig, tror du?

Måske du også kan kigge frem til en af juledagene – d. 25. eller 26. – det kan være, din mor har det lidt bedre, og I kan gå en lang tur sammen, krybe ned under dynerne og se julefilm en hel dag eller tage ud og fælde et juletræ og danse rundt om det, selvom det ikke er juleaften.

Og imens jeg håber, at du sammen med dine forældre får planlagt en “helt okay” jul, så kan vi forhåbentligt se frem en jul næste år uden så meget Corona. Husk på, at vi på BørneTelefonen har døgnåbent – også i julen og nytår.

Hvis det hele bliver for svært, og du trænger til at dele dine tanker, så kan du ringe til os på 116111. Vi vil altid gerne lytte og hjælpe dig igennem en tid, som kan være uvis og mærkelig.

De kærligste tanker til dig fra BørneTelefonen

 

 

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat