Brev

Selvskade

Jeg har gjordt en ting som jeg ikke er stolt over. jeg vil virkelig gerne stoppe, men jeg ender med at gøre tingen alligevel. Hver gang jeg gør det bliver jeg ked af det efter, og vil gerne skade mig selv.

Hvad kan jeg gøre for at stoppe den ting?

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Hvor er det godt at du skriver til BørneTelefonen, når du har brug for råd fra en voksen. Jeg ved fra andre børn og unge, at det kan være svært at række hånden ud efter hjælp. At du skriver til os, er faktisk en ret stor styrke at have.

Du skriver, at der er den her ‘ting’, som du ender med at gøre, når du bliver ked af det. Jeg tænker på, om det mon er selvskade, der er ‘tingen’, eftersom at der står selvskade i overskriften på dit brev?

Nogle gange kan man blive så ked af det, at man ikke kan holde ud at være i det. Jeg ved fra andre børn og unge, at selvskaden – i øjeblikket – kan hjælpe på de her stærke følelser. Er det mon sådan du har det?

Så selvskade kan ofte være et tegn på, at der er noget, der er så svært, at man ikke selv kan overskue det. Jeg tænker derfor på, om du kunne have lyst til, at der er nogen, som kan hjælpe dig med at overskue de her svære følelser? Hvad tænker du mon om det?

Det kan være at du måske har lyst til at tale med dine forældre om det, der sker, når du bliver ked af det? Jeg kan dog godt forstå, hvis du lige nu tænker, at det er lidt svært at skulle tale med sine forældre om selvskade. Derfor har jeg en ide til, hvad du kan sige: ” Jeg vil have jeres hjælp til hvad jeg skal gøre, når jeg bliver rigtig ked af det. Fordi når jeg bliver ked af det, så kan det være rigtig svært for mig at være i det. Derfor kommer jeg til at gøre nogle ting, fx selvskade”.

Føler du dig ikke klar til at skulle tale med dine forældre lige nu, så er det også helt okay. Så er der andre voksne, som kan hjælpe dig ud af selvskaden. Fx har “Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade” meget erfaring med at hjælpe unge, der bruger selvskade, når de bliver kede af det. Hos “Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade” kan du være anonym, hvor du kan få hjælp gennem en telefonen, men du kan også få personlige samtaler. Det er helt op dig, hvilken slags hjælp, du mest har lyst til.

Du er også mere end velkommen til at ringe til os på 116111. Det kan være at du har lyst til at øve dig i, hvordan du kan fortælle om “tingen” eller selvskaden, før du vil snakke med dine forældre eller ringe til “Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade”. Hvis det er noget, som du gerne vil, så sidder vi klar til at lytte og hjælpe dig.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat