Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvorfor lige mig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 15 år

Hvor er det godt, at du skriver herind til os, når du går rundt og har det så svært.

Jeg fornemmer, du gerne vil stoppe med at cutte dig selv, men føler du ikke længere kan kontrollere det? Er det mon rigtigt forstået af mig?

Det er både modigt og stærkt af dig, at spørge om råd omkring din situation.

Når man begynder på at cutte, så er det ofte fordi, man har det rigtig svært med noget, der gør ondt indeni. Det kan føles ubærligt og man kan føle sig helt alene og uden hjælp fra andre omkring en.

Når man skærer i sig selv, frigiver kroppen sit eget smertestillende stof “endorfiner”. Det kan virke beroligende på både fysisk og psykisk smerte.

Du kan opleve, at den indre psykiske smerte forvandles til en mere håndterbar, fysisk smerte. En smerte, der er mere konkret og forbigående. End en mere uoverkommelig og ubehagelig psykisk smerte.

Eller sådan har det måske været for dig, indtil nu? Effekten af at skærer i dig selv er måske aftaget, samtidig med, at du på en måde, måske er blevet afhængig af at cutte dig, og årsagen til at det startede, er trådt lidt i baggrunden?

Jeg vil anbefale dig, at du får hjælp til at håndtere din trang til at skade dig selv. Og hjælp til at få bearbejdet årsagen til, at det startede.

Mange unge, der cutter, kan ikke selv fikse det. Og heldigvis er det muligt at få hjælp.

Har du en voksen, som du kan bede om hjælp? Måske dine forældre, eller en anden i familien? Det kan også være, at du har en god lærer?

Du har også mulighed for at gå til din egen læge og bede om hjælp. Du finder din læges telefonnummer på dit gule sygesikringskort.

Du kan læse mere om selvskade og også bede om hjælp her:
https://www.headspace.dk/mythbusters/selvskade

Det kan også være, at du har mod på at kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. Hos dem kan både du og dine forældre få samtaler, og de hjælper rigtig mange unge, som har problemer med selvskade.

Jeg vil afslutningsvis berøre de drømme, du har for tiden. Drømme om din egen død på forskellige måder.

Drømme er sandsynligvis hjernens måde at bearbejde indtryk og problemer på, mens man sover. Det er ikke en slags forvarsel om, hvad der kommer til at ske.

Jeg fornemmer, at du er lidt bekymret over, at du drømmer om din egen død. Det er almindeligt at have voldsomme drømme, hvis man har det dårligt. Det er endnu et tegn på, at du har brug for hjælp.

Jeg ønsker for dig, at du får den hjælp, du har brug for.

Du er velkommen til at ringe, chatte eller sms’e til BørneTelefonen på 116111

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat