Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Livslyst

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år!

Tak for dit brev. Det er rigtig godt, at du skriver til Brevkassen for at få hjælp, for jeg kan høre, at der er nogle ting, som er svært i øjeblikket.

Det lyder meget ubehageligt, at der var nogle på din gamle skole, som udsatte dig for mobning, og råbte grimme ting til dig, på vej hjem. Det føles altid meget ydmygende og nedværdigende, at blive udsat for sådan nogle ting. Jeg tænker, at det må have endnu mere ubehageligt, fordi A, som du lide, var med til det. Jeg synes, det er rigtig godt, at du talte med din matematiklærer om det. Det er virkelig godt gået, at du havde mod på det. Mange børn og unge har ikke lyst til, at fortælle det til deres lærer hvis de bliver mobbet, da de er bekymrede for, at mobningen kan blive værre, hvis læreren taler med dem, der har udsat dem for mobningen. Men det lyder som om, at din matematiklærer tacklede det på en god måde, og at det ikke var pga. mobningen, at du skiftede skole. Det er rigtig dejligt at høre, at du har det bedre på den nye skole, og at du har fået to gode veninder – og oven i købet er blevet forelsket. Det lyder skønt!

Jeg kan godt forstå, at det er hårdt at gå i skole 8 timer hver dag, og at du er meget træt, når du kommer hjem. Det er helt naturligt, at man har brug for at koble fra efter en lang dag, og bare spille computer eller se tv. Sådan tror jeg, der er mange, både børn og voksne, der har det.  Men jeg kan forstå, at det generer dig meget, at du ikke føler, at du har så mange ressourcer efter du har været i skole. Jeg tænker på, hvad du mon ville lave i hverdagen, hvis du havde ressourcer til det?

De manglende ressourcer må virkelig fylde meget for dig, når du skriver, at du har haft lidt selvmordstanker og tanker om cutting. Det er tanker, som er meget ødelæggende for mennesker at have, og at gå den vej, vil kun gøre det hele værre. Jeg vil forsøge at hjælpe dig med at finde andre muligheder, som jeg håber, kan hjælpe dig.

Når det er vinter, koldt og mørkt, er der mange som oplever, at de har færre ressourcer end om sommeren. Det er som om, at man går i hi ligesom nogle dyr, og sover, mens det er vinter. Man kan dog godt gøre noget for at få mere energi. En af grundende til, at man kan føle, at man ikke har så mange ressourcer kan være, at man mangler vitaminer. Det er vigtigt, at man tager en vitaminpille hver dag. Du kan evt. også få en tid hos din læge – du kan sikkert få din mor eller far til at bestille en tid, og tage med dig derhen - og få undersøgt om du mangler vitaminer, og fortælle ham/hun om din manglende livslyst. Hvis man mangler D-vitamin, kan man nemlig godt have en tendens til at blive trist og miste livslysten. Det lyder som en ret ’lille’ ting i forhold til, hvor meget det kan betyde for en i hverdagen, at man får de vitaminer, man har brug for. Jeg synes, at det er rigtig godt, at du cykler frem og tilbage fra skole. Frisk luft og motion er nemlig også med til at give os energi og ressourcer. Selv om det nogle gange kan føles som om, at man bliver mere træt af det, er det rigtig vigtigt at få rørt sig. Det bliver man også mere glad af.

Din nattesøvn er også vigtig, så du skal prøve at gå lidt tidligere i seng i en periode og se om det hjælper.

Jeg tænker, at det også er vigtigt for dig, at du får nogle gode og dejlige oplevelser ind i dit liv i hverdagen, og når du kommer hjem fra skole, så det ikke kun er i weekenderne og ferierne, du hygger dig og slapper af. Det kunne fx være at invitere dine veninder med hjem fra skole, eller at tage med dem hjem og lave noget hyggeligt. Jeg ved godt, at det kan føles uoverskueligt, når du har oplevelsen af, at du har brugt alle dine ressourcer i skolen, men gode oplevelser med veninder efter skole, kan også være med til at give dig mere energi, og give dig livslysten tilbage. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du først og fremmest får talt med din læge, og tjekket, om du mangler vitaminer, og om det kan give dig flere ressourcer, hvis du begynder at tage nogle.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar, og at du snart får det rigtig godt igen.

Mange knus og kærlige hilsner fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat