Brev

Fortabt. 2

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17

Når jeg læser dit brev her til brevkassen, er der to ting, jeg med det samme kommer til at tænke på. Den første ting er, at jeg synes det er virkelig godt, at du skriver herinde og deler dine ord og tanker med mig. De tanker og følelser, du beskriver, er nemlig slet ikke tanker og følelser, man skal gå rundt med alene. Den anden ting, jeg kommer til at tænke på, er, at jeg synes, du er rigtig god til at sætte ord på dine tanker og beskrive, hvordan du har det. Jeg er overbevist om, at det er en evne, der vil gøre det nemmere for dem, der skal hjælpe og støtte dig til at få det bedre. Jeg vil rigtig gerne give dig nogle idéer, du kan overveje.

Du indleder dit brev med et digt, der handler om en rigtig god ven. Et venskab, som ikke længere er det samme efter næsten 10 år. Nu ved jeg naturligvis ikke, om der er sket noget – om der har været en konflikt, et skænderi eller måske noget helt andet. Og om det måske er noget der kan løses ved at snakke med ham eller hende? Måske du heller ikke selv helt ved det?

Nogle gange slutter venskaber bare helt af sig selv. Måske vokser man fra hinanden. Og hvis man fx har været venner gennem hele folkeskolen, kommer man bagefter et andet sted hen, hvor man måske får nye venner og interesser. Det sker for mange. Og det betyder ikke at venskabet er slut for altid, men det kan være for en periode. Derfor kan det stadig føles enormt hårdt, hvis du stadig har samme lyst til venskabet, som altid.

Uanset hvad der er sket, behøver det slet ikke betyde, at der er noget i vejen med dig eller at du har været en dårlig ven. Tværtimod er jeg overbevist om, at du har været en god ven. Faktisk en så god ven, at han eller hun gerne ville have dig som ven i 10 år. Og jeg er overbevist om, at du indeholder lige præcis de kvaliteter og egenskaber, der gør det både sjovt, spændende og lærerigt at have en ven som dig. Præcis de samme kvaliteter vil du kunne bruge i jagten på nye venner og bekendtskaber.

Man kan få nye venner mange steder og på mange forskellige måder.
De fleste møder nye venner i skolen eller til fritidsaktiviteter. Går du til noget, som måske kunne åbne døren for at møde en anden ny god ven? Jeg har talt med mange unge, der mistet venskaber eller aldrig har haft nogle rigtige venner. Flere af dem har så mødt nye bekendte via Ventilen. Du kan læse mere om Ventilen her.

Du fortæller i dit brev, at du for ikke så længe siden tog en masse piller – men at du heldigvis kastede dem op igen. Du fortæller også, at du ikke har fortalt nogen om det. Jeg vil foreslå dig at overveje, om du ikke alligevel kunne fortælle om det til andre? Der er nemlig ikke noget at være flov over. Alle kan komme helt derud, hvor det kan være svært at overskue, hvordan man skal komme videre. Men netop her er det rigtig vigtigt ikke at gå alene.

Du skriver, at du har lyst til at komme væk fra smerten, men jo egentlig ikke har lyst til at dø. Det håber jeg du vil holde fast i. For selvom alting sommetider kan føles håbløst, så er der altid en anden løsning end døden. Og du kan godt komme væk fra smerten på en anden måde, det gælder bare for din mor og for de professionelle omkring dig, om at finde den rigtige behandling for dig.

Måske kunne du fortælle om det med pillerne, når du her om lidt skal til udredning? Dem, der skal udrede dig, er nemlig på din side. De er interesseret i, at du får hjælp og støtte, så du får det bedre. Og jo mere om dig selv, du fortæller til dem – jo bedre muligheder har de for at hjælpe dig. Måske kunne du endda overveje at lade dem læse dine breve her til brevkassen? I brevene sætter du nemlig på en rigtig fin måde ord på de følelser og tanker, det kan være svært at skulle fortælle om. Jeg håber, du tør være lige så åben overfor dem, som du har været overfor mig.

Du skriver også i dit brev, at du efter det med pillerne har været i gang med at planlægge noget andet. Hvis tankerne fylder og du begynder at planlægge at gøre skade på dig selv, er der heldigvis også hjælp at få hele døgnet. Fordelt over hele landet er der psykiatriske skadestuer. Gennem skadestuerne kan du lade dig indlægge. Nogle gange kan det nemlig godt virke beroligende, at der er professionelle omkring en, der hjælper en til ikke at gøre skade på sig selv. Måske kunne din mor støtte dig?

Nogle gange kan det også hjælpe at have nogen med til en samtale. En, som man kender godt og er tryg ved. Måske kunne du spørge din mor, om hun har mulighed for at støtte dig i forbindelse med udredningen? Og måske tage med dig?

Jeg ønsker dig alt det bedste fremover. Og jeg håber, du har fået lyst til at overveje nogle af mine idéer. Jeg både tror og håber, at den udredning, du om lidt skal igennem, vil blive en positiv oplevelse for dig. Hvis du får brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe til 116 111.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat