Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Depression, Selvmordstanker, Social Angst, Søvnløshed og Overspisning

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Tak for brevet, hvor du fortæller om de tanker og følelser, der fylder i din hverdag, og jo, jeg vil meget gerne forsøge at hjælpe dig med at se fremad.

Du fortæller, at du flere gange har overvejet selvmord, hvilket er et tydeligt tegn på, at du skal have hjælp nu. Derfor er jeg også glad for at høre, at din læge har sørget for, at du kommer i gang med et forløb, så du stille og roligt kan arbejde med de svære tanker og følelser, som du længe har gået alene med.

Jeg kan læse ud fra brevet, at du blev rigtig ked af den måde, som dine forældre håndterede både din sociale angst og din spiseforstyrrelse på. Du skriver, at de bare "skældte dig ud". Det kan jeg virkelig godt forstå, du blev ked af. Desværre er det dog sådan, at forældre nogle gange viser deres usikkerhed ved at skælde ud. Særligt vedspiseforstyrrelser ved jeg, at det kan være en almindelig forældrereaktion. Har man ikke erfaringer med spiseforstyrrelser, kan man nemlig let komme til at tro, at man da bare kan "styre sig selv" - og det ved du jo, at man ikke bare kan!

Jeg kommer sådan til at tænke på, om du mon nogensinde har fortalt dine forældre, hvor ked af det, du blev over deres reaktion? Hvis ikke, kunne det måske være en god ide at prøve at sige det til dem - så de kan forstå, hvor svært det føles for dig lige nu.

Du fortæller, at du i dag stadig har problemer i forhold til mad. Jeg tænker derfor, at dine forældre kunne have brug for mere viden, så de kan hjælpe dig bedst muligt. Det kan de få flere steder, bl.a. ved at tale med jeres læge eller måske tage kontakt til en af de foreninger, der arbejder med spiseforstyrrelser, fx LMS http://www.lmsspiseforstyrrelser.dk , der bl.a. også rådgiver pårørende. Ville du have mod på at tale med dine forældre om det? 

Hvis du har lidt svært ved at få "åbnet op", kan du måske vise dem dit brev og mit svar? Det kunne være en god måde til at få startet en snak, der måske kan udvikle sig positivt for jer alle. Måske er det et forsøg værd?

Jeg ved fra andre, at noget af det bedste, man kan gøre, hvis man oplever svære tanker, fx selvmordstanker, er at tale om det – for samtalen kan få os til at opdage, at selvmord langt fra er den eneste løsning. Der finder meget bedre alternativer. Derfor er jeg rigtig glad for at høre, at du gennem din læge, har fået noget hjælp, og du forhåbentlig snart får nogle rigtig gode voksne at tale med. 

Du spørger i dit brev til meningen med livet. Jeg ved, det er et spørgsmål, mange unge tænker over, og det kan måske være interessant for dig at undersøge, hvad andre synes, der giver livet mening. Der findes mange gode bøger og film, der forsøger at give et bud på det. Men du kan måske også få et bud fra andre jævnaldrende, voksne eller dine bedsteforældre?

I sidste ende handler det måske også om at acceptere, at livet ikke altid kan forstås. Måske kender du citatet: "Livet forstås baglæns, men må leves forlæns” - det er ikke sikkert, at meningen kan findes allerede nu, måske skal du derimod give livet en chance og se, hvordan det skal forstås senere? 

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte BørneTelefonen på 116111. Vi sidder altid parat. Både til at lytte, til at stille spørgsmål til det, der er svært at tale om og til at rådgive det bedste, vi kan.  

De varmeste hilsner
BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat