Brev

Voldsom menstruation

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 

Som du selv skriver er det helt normalt og naturligt at få mens. Det er også helt normalt, at det kan være svært, irriterende og så frustrerende de første gange. Rigtig man piger genkender de følelser som du har. 

Du skriver, at du synes det er klamt og ulækkert. Jeg gætter på, at det bliver nemmere for dig, når du har haft det nogle gange og vænnet dig til det. Måske tænker du lige nu, at du aldrig kommer til, at vænne dig til det, men med tiden bliver det lettere...man skal også lige lære sig selv at kende, som en der har menstruation. Menstruationen kan også ændre sig med tiden.

Du spørger om, hvad du kan gøre for ikke at bløde igennem. Du kan undgå at bløde igennem ved at skifte bind flere gange og måske bruge et natbind på de dage, hvor du bløder mest. For det meste er det nok, at skifte bind hver gang man går på toilettet. Men nogle er nødt til bind flere gange om dagen.

Kan det hjælpe dig at skifte bind flere gange og bruge et større bind - måske natbind? På den måde kan du undgå at bløde igennem. Det kan nok også hjælpe på, at det ikke føles så klamt. Fordi der ikke er så meget blod i bindet. Det er oftest anden og tredje dag i menstruationen, at man bløder mest - måske er det de dage, du har brug for at skifte bind oftere og bruge kraftigere bind. 

En anden ide er at tale med sundhedsplejersken på din skole, de plejer at have nogle forskellige bind liggende og hun ved, hvilke der er de bedste at bruge. Måske din mor eller en veninde også har forslag til dette...

Du vil gerne vide, om du kan forhindre mens eller gøre så den bliver mindre. Man kan ikke forhindre sin mens. Hvis du bliver ved med at opleve, at din mens er meget kraftig er det en god idé at få en snak med lægen. For nogen kan p-piller hjælpe på at gøre den mindre.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat