Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

badetøj og undertøj

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige pige

Mange tak for dit brev. Det lyder som om, du har gjort dig en masse gode tanker om dine nike pro shorts, modermærket og en ny bh. Du har endda også spurgt din læge til råds om mærket på venstre lår. Det viser at du er en meget handlekraftig pige. Det synes jeg virkelig er sejt gået.

Som du sikkert kan mærke og også er klar over, sker der en masse ting med kroppen, når man er i din alder. Derfor er det meget almindeligt, at man undervejs får brug for hjælp fra sin mor eller far  måske en helt anden voksen. Det kan være, man har brug for hjælp til at købe hygiejnebind, tandtråd, trusser, vaskecreme eller som du skriver i dit brev, en ny bh.

Du skriver, at din mor synes, dit modermærke er flot og synes, du skal beholde det. Du ønsker ikke, at nogen skal se dit modermærke, og slet ikke drengene fra din klasse. Du fortæller også, din mor ikke vil lade dig gå med nike pro shorts, når du er på stranden, men du har et andet behov.

Jeg er meget nysgerrig på, om du mon for nyligt har taget en snak med din mor om modermærket og badetøj? Jeg tænker, det er en god ide, at du fortæller din mor, hvordan du har det med modermærket. Du kan f.eks. forklare din mor, du føler dig flov over modermærket og ønsker at gemme det væk. Du kan måske sige til din mor, du ønsker hendes støtte til at gå med nike pro shorts på stranden, fordi du ikke kan lide at vise modermærket. Gad vide hvad du tænker om det?

Det lyder som om, du har tænkt på at tale med din mor om en ny bh? Men at du alligevel måske er lidt nervøs for at spørge hende. En god ide er, at du forklarer din mor, at du ønsker hendes hjælp til at købe en ny bh, som sidder godt.

Måske har du allerede gjort dig nogle tanker om, hvilken bh, du godt du kunne tænke dig at gå i?  Det kan være, du er interesseret i en bh med eller uden bøjler eller måske er du mere til en sportstop?  Det kan være, du på et tidspunkt kan vise din mor nogle billeder på nettet af hvilken type bh, du synes om? Sammen kan I måske finde frem til hvilken størrelse og hvilken type bh, du har brug for?

Mange af de unge piger, vi snakker med på BørneTelefonen fortæller, at de godt kan være lidt nervøse for at tale om den slags emner. Nogen af pigerne siger, de godt kan være lidt nervøse for, at deres mødre eller fædre ikke forstår dem. Måske genkender du noget af det?

Jeg har også talt med mange piger, som er blevet meget lettede, når de fandt ud af, det var helt okay at snakke om. Måske kan det hjælpe dig at tænke på, din mor også har været en ung pige, som havde brug for hjælp til at købe nyt undertøj eller en ny bh? Måske er det lidt underligt at forestille sig? Men på den måde kan man forklare, at ens mor ofte godt ved, hvad det drejer sig om.

Det kan også være, at du har fået mod på at vise din mor dit brev og mit svar? Du er jo god til at sætte ord på dine tanker og ønsker i brevet. Det kan nogen gange være nemmere at vise noget, man har skrevet, frem for at tage hul på en snak om et emne, der kan virke lidt svært at tale om.

Du kan også overveje, om du kan spørge nogle af dine veninder, hvordan de har talt med deres forældre om at at købe deres første bh? Måske har de nogle råd, der kan hjælpe dig?

Jeg håber meget, du kunne bruge mit svar til noget. Du kan også læse lidt om hvad der helt naturligt sker i kroppen i din alder her:  Guide om pigekroppen

Jeg ønsker dig en rigtig god snak med din mor og jeg håber meget, I finder ud af det hele.

Kærlige hilsner BørneTelefonen

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat