Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Indeni

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år
Mange tak for dit lange brev, hvor du er rigtig god til at forklare alle de forskellige tanker og følelser, du har.

Du vejer tingene op mod hinanden, og du vælger altid at gøre det, der føles mest rigtigt for dig; og det er at kæmpe.
Når man er stærk og stædig og kan klare en masse - og også altid vælger lyset fremfor mørket, selvom det kan føles nemmere bare at give op, så har man lov til at føle sig modløs engang imellem. Man kan ikke hele tiden være stærk, selvom man måske er født stærk, som jeg tror, du er.
Og det at føle sig modløs er helt naturligt. Der er faktisk rigtig mange unge, der i nogle perioder har det ligesom dig. Der sker så meget med både kroppen, hjernen og følelserne i din alder. Og det ER bare virkelig svært at rumme det hele. Man kan sige, at du befinder dig i en tid, hvor du nemt kan opleve, at dit humør svinger helt vildt, og at du den ene dag elsker livet, mens du den næste har svært ved at finde ud ad, hvad din egen rolle i livet går ud på. Det er helt normalt.

Det, jeg tror, der er vigtigt lige nu, er, at du får noget hjælp til at takle de tidspunkter eller perioder, hvor du føler dig helt overmandet af ting, du føler, du ikke klare.

Jeg tænker, at det måske kunne være godt for dig at få nogle samtaler med en psykolog.
En psykolog kan hjælpe dig med at få sat system i alt det, der roder rundt i dit hoved, og som er svært at holde styr på selv. Og han eller hun kan også hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal gøre, når du har svært ved at rumme det hele.

Jeg er ked af at høre, at du ikke oplever, at din mor forstår dig. Jeg tænker i den forbindelse, at du kunne prøve at skrive et brev til hende på nøjagtig samme måde, som det du har skrevet herind. Du behøver ikke skrive nøjagtig det samme, men du kunne forklare hende, hvad du tænker og føler; hvad der gør dig ked af det; hvad der gør dig usikker; og hvilke ting der slet ikke fungerer for dig. 
Kunne du gøre det?
Så kunne du også tale med hende om at få nogle samtaler med en psykolog, hvis du tænker, at det er en god idé.

Ellers kan du tale med din klasselærer om det med psykologen, for skolen har også kontakt til en psykolog, som din klasselærer kan sætte dig og din mor i kontakt med. Var det en idé?

Derudover er det altid en god idé at tale med nogle veninder eller venner om de ting, der føles svære. Så vokser de sig i hvert fald ikke større indeni dig. Det er vigtigt at få det hele ud af kroppen, hvis du forstår.

Til sidst kan jeg anbefale, at du ringer herind, hvis du får brug for nogen at tale med. Du er jo helt anonym. Vi kan ikke se dit nummer. Og så er det jo gratis. 
Jeg tænker faktisk, at det vil være en rigtig god idé at ringe ind til os. Så kan du også få hjælp til at finde ud af, hvad du skal sige eller skrive til din mor eller din klasselærer etc. Og så kan du også forklare lidt mere om din situation, og hvem du har i dit liv, som vil kunne støtte dig.

De kærligste tanker og et stort kram fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat