Brev

Hvordan fortæller jeg dem det?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej 13 årig pige

Når jeg læser dit brev oser det af betænksomhed, omsorg, ansvarlighed og mod. Hvor er det bare sejt, at du kunne kæmpe dig ud af vanen med at holde fast i de dårlige følelser. Og du har jo fuldstændig ret i, at det behøver man ikke klare alene og det kan ens forældre støtte en i.

Du beskriver jo rigtig fint hvordan du har haft det og hvorfor du følte, at cutting kunne være en løsning – når man føler sig nede griber, man nogle gange til løsninger som er gode for en her og nu, men ikke er gode på den lange bane. Det har du allerede selv fundet ud af og oveni købet stoppet med, det er ret sejt.

De fleste forældre vil gerne vide, hvordan deres børn har det og hvad de går og tumler med, også selv om det måske gør dem triste, at deres børn ikke trives. Ligesom de fleste forældre vil gøre alt for, at deres børn trives og har det godt.

Jeg vil foreslå, at du simpelthen fortæller det som det er og som du har gjort her i brevet. At cutte er en måde, at håndtere sine problemer, og det skal du ikke have dårlig samvittighed over – du gjorde det bedste du kunne på det tidspunkt.

For at bringe det på banen kan du måske sige til dine forældre, at du har noget som du gerne vil tale med dem om og som betyder meget for dig. Du kan måske vise dem det her brev (og mit svar, hvis du syntes)…. Brevet kan være dit talepapir som du tager udgangspunkt i, når du taler med dine forældre. Det kan også være at de kan læse brevet og svaret, og I herefter kan tale sammen?

Forhåbentlig vil dine forældre pludselig forstå dig og hvordan, du har haft det sidste års tid, og bliver måske glade over, at de kan hjælpe dig, så du kan fastholde den bedring du oplever. 

Jeg vil ønske dig en rigtig god samtale med dine forældre og jeg syntes, at det er en meget ansvarlig og omsorgsfuld beslutning du har taget, som dine forældre må blive meget stolte over.

De allerbedste tanker fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

LMS

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat