Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Cutting…+ Mere

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13

Det er rigtig godt, at du har valgt at skrive herind. Cutting og problemerne i din familie er nemlig ikke nogen, du skal gå rundt med alene. Jeg vil derfor meget gerne hjælpe dig.

Det må have krævet meget mod af dig at fortælle til din lærer, hvordan du havde det med din mor. Desværre oplevede du, at det kun virkede i en kort periode. Men det er stadig den rigtige løsning, at fortælle det til voksne omkring dig. For du skal ikke trues og skældes ud. Og jeg kan godt forstå, at du bliver bange. 

Jeg vil derfor opfordre dig til tale med din lærer eller en anden lærer igen. Eller måske er der en pædagog i klubben eller en sportstræner, du kunne have lyst til at snakke med? Det er i hvert fald vigtigt, at du får det fortalt igen, så både du og din familie kan få noget hjælp. 

Hvis du synes, det er svært at fortælle igen – så vis dit brev og mit svar til den voksne. Så ved han eller hun, at du skal have hjælp. Og de kan fx hjælpe dig med at tale med kommunen, som er dem, der skal hjælpe familier, der har det svært. 

Du og en af dine venner fra MineCraft var blevet uvenner. Desværre opstår der rigtig nemt misforståelser, når man skriver sammen. Samtidig kan andre også nogle gange komme i tvivl om, hvordan de skal svare en, der fx fortæller, at hun er blevet mobbet. Eller en, der fortæller, at hun har skåret i sig selv.

Måske blev ham, du havde fået et lille crush på, også lidt i tvivl om, hvad han skulle svare, da du fortalte, at du også havde skåret i sig selv? Måske ved han, at smerten godt nok forsvinder for et øjeblik, mens man skærer sig. Men at den kommer igen og er endnu værre bagefter? Og måske blev han ked af, at du også skulle det igennem? Måske blev han ked af at høre det, da han måske også kan lide dig og ikke ønsker, du skal komme lige så langt ud, som han selv har været?

Det kan godt være svært at stoppe med at cutte, men det er vigtigt, at du stopper. Og det er slet ikke umuligt. Det handler om, at du skal ændre vaner. Og det kan nemmere lade sig gøre, nu hvor du ikke har skåret i dig så længe. Du skal prøve at finde noget andet, du kan gøre, når du får lyst til at cutte. Andre, der cutter, har i stedet prøvet at tage et langt bad, løbe en tur eller høre musik. Det kunne du måske prøve næste gang? Det kan dog være rigtig godt ikke at kæmpe alene mod cutting. Derfor er det vigtigt, at du får hjælp fra en voksen. Du kan derfor også tale med din lærer om det.

Du kan også at kigge nærmere på www.selvskade.dk hvor de har samlet gode råd og ideer til, hvor man kan få hjælp?  

Du fortæller, at du ikke ved, om du har depression. Jeg tænker, at du har det rigtig svært lige nu – og at du reagere på, at du ikke har det godt derhjemme. Jeg tænker også, at det er derfor, du cutter. Det er nemlig tit sådan, at dem, der cutter, gør det, fordi det er nemmere at klare en fysisk smerte end de problemer, de oplever. Måske har du det også sådan? 

Det er kun en læge, der kan sige, om du har en depression. Du kan derfor også vælge at tale med sundhedsplejersken på skolen om, hvordan du har det. Hun vil så kunne hjælpe dig – både med at komme til læge, men også med at skaffe noget hjælp, så I alle kan få det bedre derhjemme. 

Hvis du skulle have brug for at snakke om snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe på 116111. Vi kan nemlig også tilbyde dig en bisidder, der er en voksen, der kan hjælpe dig med at tale med kommunen. 

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat