En gruppe teenagere med ryggen til. Alle har gråt tøj på, pånær én med farverigt tøj og en tankebobel ud for. Foran dem er en skolebygning
En gruppe teenagere med ryggen til. Alle har gråt tøj på, pånær én med farverigt tøj og en tankebobel ud for. Foran dem er en skolebygning

går du på

går du på

efterskole?

efterskole?

guide

en skitse af en skolebygning

få hjælp til efterskole

Gode råd om
efterskole

1

TAL MED DIN KONTAKTLÆRER

Det kan være rigtigt rart at tale med nogen. På efterskole er du så heldig at have en kontaktlærer. Det er heldigt fordi, din kontaktlærer er vant til at tale med elever, der har det svært.

En efterskolelærer møder hvert år, børn der er kede af det, fordi de savner, føler sig udenfor eller noget helt tredje. Din kontaktlærer har derfor helt sikkert nogle gode råd, der kan hjælpe dig.

Hvis du hellere vil tale med en anden lærer, kan de også hjælpe dig. Det vigtigste er, at det er en person, som du er tryg ved.

Du kan få hjælp til, hvordan du fortæller det, du synes er svært ved at bygge et brev.

2

FORTÆL DINE VENNER, HVORDAN DU HAR DET

På efterskolen har du en masse andre elever omkring dig. Det er en helt ny oplevelse for jer alle.

I flytter hjemmefra i ét år, sammen med en masse andre I ikke kendte i forvejen. Derfor er det helt naturligt, at der kan opstå nogle svære følelser.

Uanset hvad du føler, så er der en stor sandsynlighed for, at du ikke er alene. Det kan derfor være en rigtig god idé, at dele jeres tanker med hinanden. Måske I hjælpe hinanden?

Det kan være en, du taler godt med fra din klasse eller din værelseskammerat. Husk, at selvom du ikke føler, der er nogen at tale med, så vil folk ofte gerne hjælpe.

3

FIND NOGET UNDERHOLDNING

Hvis du synes, det er hårdt at være social hele tiden. Så kan du finde noget god underholdning, som du kan trække dig lidt tilbage med.

Det kan for eksempel være:

  • En bog
  • En god serie
  • Et puslespil
  • En malebog
  • Et spil

Hvis du føler sig alene, kan du også spørge om nogen vil være med til det. Det kan være en god måde, at finde venner på.

4

PLANLÆG DINE WEEKENDER

For nogle kan det være rart med en kalender. Det kan være en papirkalender, men det kan også være på din telefon eller en tablet. I kalenderen kan du planlægge og skrive ned, hvornår du skal hjem til dine forældre igen.

På den måde skal du ikke bekymre dig om, hvornår du skal hjem igen. Så har du det hele planlagt. Og hvis du ikke vil hjem alligevel, så kan du altid bare aflyse.

Det kan være rart hvis du har lidt hjemve, så du kan have mere fokus på at nyde tiden på efterskolen.

5

MELD DIG TIL AKTIVITETER PÅ SKOLEN

En god måde at komme ind i fællesskabet på, er ved at melde sig til aktiviteter. Aktiviteter samler folk, og kan være med til at skabe gode minder.

Hvis du er heldig, er der en aktivitet som passer lige netop til din interesse. Så kan du møde andre, som har samme interesse som dig.

Hvis du ikke kan finde en aktivitet, som du gider, kan du også prøve at starte en selv. Prøv at tage fat i en, du godt kan lide, og spørg om I skal planlægge noget sammen. Så kan de andre fra efterskolen slutte sig til jeres aktivitet.

få og giv råd

få hjælp til at starte en samtale

to talebobler

Trin 1 af 16

Bare vær dig selv. Det når du længst med. Så virker du afslappet.

Dreng, 11 år

send dine råd ind her

  • Hvis du vil give råd om andet end small talk, kan du i stedet gå ind på Børn Hjælper Børn her på hjemmesiden for at give råd.

børnetelefonens
podcast

et billede af en podcast mikrofon

alene

Om mental sundhed
og at stole på egne evner
med Emilie Briting og Martha

alene

Et billede af de to medvirkende: Frederik og Oscar

Om fester, angst og følelsen
af ikke at passe ind med
Frederik Trudslev og Oscar

få og giv råd

har du tanker om hjemve?

en pige der sidder i skrædderstilling, ved siden af hende er en tænkebobel med et billede af et hus og familie i

Trin 1 af 4

“Det hjælper for mig at tage noget trygt med hjemmefra som eksempelvis en bamse. Og så hjælper det også at ringer hjem om aftenen og sige godnat og om morgenen at sige godmorgen”

18 år

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat