Brev

En af mine bedste venner er flyttet skole

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det må være hårdt at opleve at en af ens bedste venner flytter skole fordi hun ikke bliver respekteret af de andre i klassen. Jeg kan godt forstå du er både knust og vred, og føler at det er uretfærdigt at det skal være sådan.

Det er godt at du er så god til at føle efter og sætte ord på dine følelser. Der er mange der synes det hjælper at få sagt det højt, eller få skrevet ned hvordan de har det, hvis de er kede af det. Du har jo faktisk allerede gjort begge dele ved at snakke med dine forældre om det og ved at skrive brevet herind. Det er de første skridt i den rigtige retning mod at få det bedre og på et tidspunkt komme over det. Hvad mon dine forældre gav dig af gode råd til at komme videre?

Snakkede I mon om at fortælle din klasselærer hvorfor din veninde flyttede skole? Selvom din klasselærer måske allerede ved hvorfor, så kan det være godt at fortælle ham/hende om hvordan du har det nu, og om at du synes at der er nogle i klassen som ikke behandler andre med respekt. Måske din lærer så finder på en god måde at snakke med din klasse om hvad jeres klasseregler skal være ift. at behandle andre på en god måde, ikke at mobbe osv. I kan måske gøre det i en ’Klassens time’. Dine forældre vil nok kunne hjælpe dig med at kontakte din klasselærer hvis det er. Hvad mon du tænker om den plan?

Lige meget om I kommer til at snakke om det i klassen eller ej, synes jeg det er rigtig flot at du har fortalt din veninde hvordan du har det, - også selvom hun måske ikke helt kunne rumme det første gang du sagde det. Du kan gentage det næste gang du snakker med hende, og fortælle at du er knust over hun er flyttet, og at du synes det er uretfærdigt fordi hun ikke blev behandlet fair i klassen. Jeg tror det betyder meget for hende at du fortæller hende hvordan du har det.

Du skal være klar over at det godt kan tage lidt tid at komme helt over at hun er flyttet. Det er derfor vigtigt at du bliver ved med at bruge dine evner til at føle efter hvordan du har det og sætte ord på, både overfor dine forældre, din veninde og måske din lærer. Heldigvis kan du og din veninde blive ved med at være venner, især hvis I gør jer umage med at sende sms’e til hinanden, lave aftaler i fritiden osv.

Jeg håber du fik svar på det du håbede da du skrev herind, og at du vil ringe eller sms’e til os på 116 111 eller skrive til os på chatten hvis du har brug for det. Jeg ønsker dig al det bedste med på vejen.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat