Brev

Jeg vil ikke mere.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år

Tusind tak for dit ærlige brev til BørneTelefonen. Hvor er det godt du skriver herind til os, når du har det svært. Jeg kan høre at du har skulle tage rigtig meget ansvar i lang tid i din familie. Og nu føler du ikke, at du kan mere. Det forstår jeg godt!

Når jeg læser dit brev, så får jeg lyst til at fortælle dig, at du er enormt stærk. Du bliver ved med at kæmpe selvom rigtig mange ting føles svære lige nu. Det kan du være meget stolt af!

Jeg hører dig sige, at du er fyldt op. Du føler dig svag og ked af det, fordi du ikke har mere energi at give af. Du har i lang tid været familiens “lim” – og det har taget alt glæden og energien ud af dig.

Jeg forstår godt hvis du er brugt – og måske føler du at du er “faldet ned i et sort hul”? Et sort hul kan være et sted, hvor de svære tanker trives rigtig godt, hvis man ikke får talt med nogle om det. Derfor skal du også have hjælp af andre til at komme op. 

Når man er faldet ned i et sort hul, ved man ikke, hvad man skal gøre for at komme op igen. For fx at få motivation, glæde igen og måske til at stoppe trangen til selvskade.

Man kan bruge lang tid på at lede i mørket, men til sidst finder man for det meste en lommelygte. Og med lommelygten kan man finde en stige, så man kan komme op igen.

Så når man har det som dig, handler det nogle gange om at finde “sin lommelygte”. Altså en ting, der kan hjælpe med at give lidt lys i mørket; hjælpe en med at få det lidt bedre. 

Ens lommelygte kan fx være, at man fortæller om sine følelser – det er du faktisk allerede begyndt på ved at skrive dit brev.

Det kan være, at du har brug for hjælp til at få en pause fra din familie, hvis det er dem der gør dig rigtig ked af det. Og måske skal du også have hjælp til din selvskade.

Derfor kommer jeg også til at tænke på, om du har hørt at du har ret til en bisidder fra BørneTelefonen?

En bisidder fra BørneTelefonen er en voksen, som kender til dine rettigheder, og kan støtte dig, hvis du skal have hjælp fra din kommune.

En bisidder er en, som vil hjælpe dig og sørge for at de voksne lytter til dig. Jeg fornemmer at du måske ikke føler dig lyttet til og passet ordentlig på af dine forældre.

Hvis du er interesseret i det, så kan du prøve at ringe direkte til Børns Vilkårs bisidderteam på tlf. 35 55 55 56

Vores bisiddere har hjulpet rigtig mange børn og unge, der har haft det svært med at få den hjælp de har brug for. Hvis du gerne vil høre mere om, hvordan en bisidder kan hjælpe dig, så kan du ringe til BørneTelefonen på 116111.

Måske kunne det også være en ide at tale med en lærer eller en anden voksen om, hvordan du har det. Hvis noget er svært, er det vigtigt at have en sød voksen at støtte sig op ad. Det er godt, at nogen ved, hvordan man har det, så de kan hjælpe én, når man har brug for det. Kan du mon komme i tanke om en voksen du stoler på?

Det er ikke alle børn og unge, som har en voksen nær dem, som de kan tale trygt med. Derfor findes også andre muligheder for at få hjælp til sin selvskade.

Jeg ved ikke, om du kender Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade? De giver også rådgivning, ligesom her på BørneTelefonen, og så kan man deltage i et længere samtaleforløb og snakke med andre, som har været igennem selvskade, men som har fået det meget bedre.

Her på BørneTelefonen har vi en side om selvskade. På den side er der råd og øvelser, der kan hjælpe en, når trangen til selvskade kommer. 

Efter du har læst dit svar  Hvis du sidder med en masse tanker og ikke helt ved, hvad der er den bedste mulighed, så kan du starte med at gøre noget, der er rart for dig. Jeg forestiller mig, at du måske har kæmpet mod mange svære tanker i noget tid.

Derfor tænker jeg også, at du må have nogle gode erfaringer med, hvad der virker bedst for dig.  

Måske kan du lave en plan for, hvad du kan gøre, når tankerne bliver for meget. Fx. at du skal gå en tur eller se en god film. Det kan hjælpe at flytte tankerne. 

Det er videnskabelig bevist, at frisk luft og motion gør noget godt for tankerne. Du kan måske ringe til vores bisiddere mens du går en tur? De er åbent indtil kl. 16 – og hvis du ikke kommer igennem, kan du ringe til os på 116111.  

 Jeg håber virkelig at du kan bruge mit svar. Og at du har fået mod på at tage kontakt til en voksen, som kan støtte dig. Du fortjener en person i dit liv, som kan støtte dig gennem alt det svære. 

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat