Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ked af det…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 
Tak for dit brev.
Jeg forstår godt, at det er svært for dig her efter at din fætter er død og jeg læser ud af dit brev, at du har været meget alene med din sorg over tabet. Er det mon rigtigt forstået?

Jeg tænker at det er meget almindeligt at komme til at isolere sig fra sine venner, når man er ked af det og som du skriver, komme til at skubbe dem væk. Måske ved dine venner ikke helt, hvordan de skal kontakte dig nu, hvor du igen kan mærke at du savner dem og har brug for dem? Måske føler de sig usikre på at tale med dig om alt det svære, der er sket for dig og efterhånden som tiden er gået, har I mistet kontakten med hinanden. Tror du at det kan være det der er sket? 
Jeg tænker, at det kunne være godt for dig, hvis din lærer kunne tage en snak med dig og evt. den gruppe af venner du havde i klassen før din fætter døde. Hvad tænker du mon om det? Du skriver godt nok, at du ikke føler, de vil have noget med dig at gøre, men måske er det bare fordi de ikke ved, hvad de skal gøre, fordi du har været meget ked af det?

Det kan godt gøre andre usikre, når en de kender godt, bliver meget ked af det.

Du kan evt. også snakke med dine forældre, om hvordan du har det, og sammen kan I snakke med din lærer om, hvordan hun/han kan hjælpe dig med at komme i kontakt med dine gamle venner igen. Tror du, at det er muligt? 

I det hele taget tænker jeg, at I som familie, kunne have glæde af at snakke med hinanden om, at I alle har mistet en fætter/nevø. Højst sandsynlig er resten af din familie også påvirket af det; men sorg kan komme til udtryk på mange måder og på forskellige tidspunkter i ens liv. Nogen gange hjælper det, at sidde sammen og kigge på billeder af ham, og ad den vej få snakket om, alt det gode I nåede at opleve med ham og hans forældre.  Kunne du en dag spørge din mor eller far, om I har nogle billeder liggende i kunne kigge på? 
Det er også nogen gange muligt at komme i en sorggruppe for unge, hvor man har mulighed for at snakke med andre pårørende, som også har mistet et familiemedlem. I mange byer findes der sorggrupper for unge. Det kan din lærer måske også hjælpe dig med at finde ud af?

Det at miste og være i sorg kan du læse mere om på: http://www.bornetelefonen.dk/temaer/sorg.aspx .
Selvom det ikke er din mor eller far du har mistet, står der her nogle ting, som du måske kan genkende og som dermed kan hjælpe dig videre i den proces, du kan mærke, du er i lige nu.

Der er ingen "facitliste" til hvordan, hvornår og hvem man sørger over - men at lytte til sig selv og dele sine tanker med andre, som du så fint gør i dit brev, er vejen frem til at få det anderledes, med det der er sket.
Jeg håber at dette kan hjælpe dig videre. Du er også meget velkommen til at kontakte BørneTelefonen på 116 111, hvis du har lyst til at tale mere direkte med en rådgiver.
Kærlig hilsen Børnetelefonen 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat