Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg græder over alt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Hvor er det godt, at du skriver til os. Jeg kan se, at du er frustreret over, at du har fået meget nemt til tårer efter, at du mistede din mor. Det er meget almindeligt, at nogle mennesker græder mere end andre. Derudover er der mange forskellige måder at reagere, når man mister nogen man elsker. Jeg vil rigtig gerne give dig et par råd med på vejen.

Du skriver, at du igennem din mors sygdomsforløb var den stærke i din familie og kunne se positivt hele vejen igennem. Mennesker reagerer meget forskelligt, når de er i gennem sygdomsforløb og den sorg der hører med. Derfor er det også meget almindeligt, at man kan holde modet oppe og være den stærke i en familie, når familien er i en form for fælles krise. Giver det mon mening for dig?

Når man har været den stærke gennem hele forløbet, så er det heller ikke så underligt, at når man “kommer ud på den anden side”, så kan sorgen overvælde en. Simpelthen fordi man ikke har sørget så meget undervejs. Så når det ikke længere er nødvendigt, at man er den stærke og positive, så har man pludselig tid til at være ked af det. På den måde kan man også blive ked af det for hele forløbet bagefter.

Så mens andre har sørget undervejs, så har man først tid og overskud til at sørge over det hele bagefter. Er det måske noget du kan genkende?

Det er en rigtig god idé at få talt med nogen om sygdomsforløb og det at miste en forældre. Derfor tænker jeg på om du mon kender Børn, Unge og Sorg? Måske har du allerede været i kontakt med dem. De har forskellige tilbud til børn og unge, der har mistet en forældre. De er meget søde og dygtige. Du kan ringe til dem på 70209903. Se også Børn, Unge & Sorg

Du skriver, at det der gør dig mest frustreret ved, at du nemt græder er, at din far ikke tager dig seriøst i diskussioner. Derudover ender skænderiet ofte med, at du tager ting for hårdt og at du skal lade være med at græde. Det lyder for mig ret urimeligt. Det er klart, at man skal stå til ansvar for nogle ting selvom man græder. Altså man skal ikke bruge “tårer” som en undskyldning for at slippe ud af ting eller til at få ret.

Men som sagt har nogle mennesker lettere til tårer end andre og i lyset af, at du stadig er i sorg over at have mistet din mor, så er det jo ikke det der sker for dig. Det er helt i orden og meget normalt stadig at være meget påvirket af, at man har mistet sin mor. Derfor er det også helt normalt, at man nemmere kommer til at græde.

Jeg tænker, at du skal få talt med din far om, hvordan det føles for dig. Du kan fortælle ham, at det er meget frustrerende, at han ikke tager dig seriøst i diskussioner bare fordi du græder. Du kan måske også sige, at du ikke græder fordi du tager tingene for hårdt og at du ikke bare kan lade være. Måske kan du fortælle ham, at du faktisk også er irriteret over, at du græder så nemt, men at du simpelthen ikke kan gøre for det. Giver det mon mening for dig?

Jeg kan godt forstå, hvis sådan en snak er svær at starte. Derfor er der mange unge, der synes det er nemmere at skrive et brev eller vise det brev, de har skrevet til os og vores svar. Det er også en god måde at få forklaret nogle af de svære ting på. Er det måske en mulighed for dig?

Det samme gælder din kæreste. Du skriver, at du føler, at du giver din kæreste dårlig samvittighed over at være sammen med andre. Men i virkeligheden har du jo slet ikke noget imod det. Det er rigtig flot, hvis du kan få snakket med ham om det. Måske forstår han ikke helt, hvad det er der sker, når du bliver ked af det.

Men hvis du kan få fortalt ham, hvordan du har det og at du i virkeligheden ikke har noget imod, at han er sammen med sine venner. Så kan han måske bedre forstå din reaktion og bliver ikke usikker, når du begynder at græde. Giver det måske mening for dig?

Du har været virkelig god til at beskrive din situation og dine tanker for os. Jeg tænker, at du skal bruge den styrke til at få snakket med endnu flere om din situation. Så kan du måske også bedre selv forholde dig til, at du har lettere til tårer.

Jeg håber, at du kan bruge mine råd til noget. Ellers er du velkommen til at skrive til os igen eller ringe til os på 116111.

De bedste tanker og ønsker

BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat