Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

9. klasse.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Jeg tror, at de fleste på din alder, oplever en del forvirring i forhold til, hvad der skal ske efter 9. klasse. Derfor vælger mange også at tale med en uddannelsesvejleder (også kaldet en uu-vejleder), som oftest er at finde på ens skole. Uddannelsesvejlederen vil anbefale dig forskellige ting alt efter hvilke karakterer og ens motivation. Det kan også være, at du er bedre til nogle fag end andre og at det kan blive afgørende for, hvilken retning du bliver anbefalet at gå.

Jeg er derudover også ret sikker på, at ens klasselærer skal bedømme om de mener den enkelte elev er egnet til fx gymnasiet – du kunne måske tale med din klasselærer om det er noget I kommer til at tale om inden du er færdig med 9. klasse og hvad han/hun vil anbefale dig?

Ud fra det du skriver, tænker jeg umiddelbart, at det kunne være en god ide at starte med en tiende klasse. Her har man mulighed for at udvikles og have lidt ekstra tid til at mærke efter, hvilken retning, der kunne være den rette for dig efter folkeskolen. Du skal jo også huske på, det er ikke kun gymnasiet der er en mulighed, der er jo også fx hhx stx eller eux. Du må mærke efter hen ad vejen og via en snak med fx din uu-vejleder finde ud af, hvor dine styrker er og hvor du har dine interesser.

Der er jo også mange, der efter folkeskolen vælger et år på efterskole. Er det mon noget du har overvejet. Det kan for nogen være rart at komme lidt væk fra dagligdagen og folkeskolen og møde nye venner og samtidig dygtiggøre sig både fagligt og menneskeligt. Det ekstra år, kan måske være med til at gøre dig klar på at kunne vælge næste skridt i dit liv? Måske en start kunne være en snak med dine forældre?

Du skriver, at du er bange for at miste kontakten med dine venner, men du må huske, at med mindre alle dine venner, vil have samme retning i gymnasiet, kommer de højst sandsynligt ikke til at se mere til hinanden end du vil se dem, når de bliver spredt ud i op til 13-14. klasser og får en masse nye venner – ligesom du også vil kunne få i tiende klasse.

Jeg tænker ikke, at der er nogen mirakelkur til bedre karakterer og mere overskud andet end at gøre det bedste du kan. Du kan evt. hører dine lærere om, hvad der skal til for at du kan få bedre karakterer – måske siger du bare ikke nok i timerne og kan ”hurtigt” hæve din karakterer ved at sige mere, fordi du godt kan stoffet? Måske skal du læse flere lektier for at give karaktererne det sidste skub? Men igen overskud og motivation kommer også ved at du bruger tid på at holde fri og lade op ved at være med dine venner. Tænker du lige nu har sommerferie, så jeg vil anbefale du får slappet af og ladet op.

Derudover tænker jeg, at det der kan gøre dig umotiveret er uvisheden om, hvad du skal for lige nu kan det måske føles, som om du stræber efter noget, du egentlig ikke har lyst til i forhold til at komme direkte på gymnasiet? Derfor tænker jeg, at en anbefaling fra en uddannelsesvejleder eller lærer, vil kunne give dig mere ro på så du kan koncentrere dig mere om at gå efter det mål du sætter dig.

Jeg håber, at du snart får lidt mere vished om, hvad der skal ske – ellers er du altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller skrive på vores chat eller SMS.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat