Brev

Sex på lejrskole, med lærer.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 16 årige pige

Tak for dit brev. Hvor er det modigt, at du deler dine tanker i brevet.

Først og fremmest vil jeg gerne fortælle dig, at der ikke er noget underligt i, at blive fascineret af eller forelsket i sin lærer på et tidspunkt i sit liv. Det er der rigtig mange unge – både drenge og piger – der oplever. For det meste bliver det bare ved tanken, men i din situation er det gået lidt i en anden retning.

Du skriver i brevet, at du har dårlig samvittighed over, at I har noget kørende, og at din lærer har haft sex med dig. Jeg kan godt forstå det fylder i dine tanker. Jeg tænker på, om det måske er fordi du godt ved, at det ikke er lovligt, det han har lavet med dig?

Det er faktisk sådan, at det er ulovligt for ham, at have et forhold til dig. Du er over den seksuelle lavalder, men fordi han er din lærer og har et særligt betroet ansvar for dig, så må han i følge loven ikke være kærester eller have et seksuelt forhold med dig før du er over 18 år. Det ved han godt.

Loven er lavet for at passe på børn og unge, så de ikke oplever at blive presset til seksuelle forhold, som de ikke er klar til. Du skriver ikke, at du er blevet presset til sex, så måske er det ikke tilfældet. Det er dog stadig ikke lovligt for din lærer, at have sex med dig.

Det kan også være ret skadeligt for dig, at han har det. Der vil nemlig altid være et “ulige” forhold mellem dig og din lærer, hvor du kan føle dig tvunget eller presset til noget, du ikke har lyst til. Din lærer har ansvaret for dig og er dermed også i en særlig magtposition overfor dig. Det betyder, at det kan være svært for dig at sige fra – uden at du måske frygter for konsekvenserne. Mon du kan følge mig i det?

Som jeg forstår dit brev, så gik du på efterskolen sidste år og går der igen i år? Du skriver, at I flirtede for sjov og at det endte i sex på dit værelse inden sommerferien. Jeg er nysgerrig på, om flirten er fortsat efter ferien?

Jeg spørger, fordi jeg håber, at du passer godt på dig selv og mærker efter. Nogle gange kan man godt føle, at man er “nødt til” at have sex med en fyr igen, fordi man gjorde det tidligere – især hvis det er en, hvor magtbalancen er skæv eksempelvis pga. alder eller fordi det er en lærer. Det er vigtigt, at du ikke føler dig presset til noget.

Måske er det svært for dig, men jeg vil alligevel opfordre dig til at tænke over, om der mon ikke var en person, som du kunne betro dig til, så du kunne dele det med nogen. Du fortæller, at du tænker meget over det. Du skal helst kunne have et rigtig dejligt efterskoleår og have det hyggeligt med drengene på din egen alder.

Det er også ret vigtigt, at du får støtte til at stoppe din lærer og forholdet. Når du skriver, at du egentlig mest troede “det var for sjovt”, så lyder det som om, du faktisk ikke selv ønskede, at det skulle udvikle sig. Men jeg forstår godt, hvis du havde svært ved at sige fra. Og måske mærker du nu, at det vil være svært for dig at sige fra, hvis han igen vil have sex med dig?

Derfor kunne det være rigtig godt, hvis du får talt med nogen om det, der er sket. Måske endda en anden lærer på skolen? Eller ledelsen? Det kunne også være dine forældre. Eller i første omgang en af dine efterskolevenner.

Jeg ved, at mange i din situation føler skam og er flove over det, der er sket. Men det er der ikke grund til. Du har ikke gjort noget forkert. Det er vigtigt, at du husker på det.

Du er meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 og snakke anonymt med en af rådgiverne om det – de sidder klar ved telefonerne og lytter altid gerne.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat