Brev

Død

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Kære 13-årige pige,

tak for dit brev og for at skrive til os, nu hvor jeg fornemmer, at der er rigtig mange ting, som fylder i dit liv, lige nu. Jeg forestiller mig, at du har skullet være stærk i lang tid, og måske det meste af dit liv? Mon du kan genkende dette?

Jeg kan se, at du har krydset af ved “Selvmordstanker”, at du skriver “død” i titlen på brevet. I dit brev til os, skriver du, at du ikke gider mere, og at du er så tæt på at ende det hele for sidste gang. Jeg håber, at du ikke har gjort det, og at du læser dette svar.

Jeg forestiller mig, at det må have været et svært brev at skrive til os, så mange tak for at sende det afsted og dele dine tanker med os. Jeg håber, at det har hjulpet lidt at dele din tanker med en anden. Jeg tænker også,  at du inderst inde godt ved, at det ikke er godt for dig, sådan som du har det lige nu. Det får mig til at tro på, at ved at skrive til os, at du gerne vil, at du får det lidt bedre end du har det lige nu.

Tit når man er nået dertil, hvor man ikke har lyst til at være her mere, så kan det være fordi, at der er sket så mange svære og virkeligt ubehagelige ting i ens liv, og at det måske faktisk stadig sker. Til sidst kan man føle sig helt fyldt op og livet kan virke så meningsløst og man kan blive helt opgivende på det hele. Man kan stå i en situation, hvor man ikke længere ved hvad der kan gøres, for at man det lidt bedre.

Ens følelser kan føles svære at styre og rumme til tider. Man kan opleve at vreden overtager en, lige såvel som ked af det følelsen. Tit kan man også godt føle, at man intet føler overhovedet. Som om man har bygget et skjold op omkring sig selv, for at passe på sig selv og beskytte sig selv mod det som gør ondt og skader. Nogle unge beskriver det som om, at når de er blandt andre mennesker, så bærer de en maske.

Mon du kan genkende dette?

Når alle de svære ting hober sig op, så har man tit også prøvet at gøre det bedste man kan, for at gøre noget ved tingene. Det tror jeg også på, at du har. Du har jo allerede vist meget mod ved at skrive til os. Det for mig til at tro på, at du også har forsøgt dit bedste for at signalere til andre om hvordan du har det. Nogle gange hjælper det og andre gange, er der brug for hjælp fra en voksen tæt på en.

Det kan hjælpe lidt, at sige sine tanker højt til en voksen man er tryg ved og som lytter. Når man bærer rundt på svære tanker, følelser og minder indeni kroppen, så får man på et tidspunkt brug for at få det luftet ud af kroppen, så der kan blive plads til det nye. Når det hele hober sig op, kan man også tit mærke et voksende ubehag i en kroppen.

Jeg ved fra snakke med andre unge, at det kan være utrolig svært at åbne sig op overfor et andet menneske og fortælle hvordan man har det. Måske det kan handle om, at de svære tanker og følelser man har, kommer af, at andre mennesker tæt på en har gjort noget mod en, som ikke føltes særlig rart. Men det kan også være, oplevelser af, at de ikke har gjort noget, der hvor man måske havde mest brug for det.

Og derfor kan det nogle gange hjælpe i første omgang,  at snakke med andre voksne end dem man måske har forsøgt at gå til førhen. Hvad mon du kan mærke, at du har det bedst med? Hvordan ville det mon være for dig, at snakke med dine forældre, en anden voksen fra din familie, din lærer, eller måske en helt anden voksen tæt på dig?

Hvis det er svært at sige højt, så er det helt ok at skrive et brev. Man kan fx skrive på et stykke papir: “Det er svært for mig at sige højt, men jeg har det ikke godt. Jeg gider ikke mere, jeg har selvmordstanker og ved ikke hvad jeg skal gøre for at få det bedre”. Du har nemlig ret til at være tryg og have det godt.

Måske du kan bruge vores Guide til at skrive et brev og fortælle noget, der er svært at sige, som inspiration til at skrive et brev?

Hvis du har lyst til det, må du også gerne skrive et brev til os igen, hvor du fortæller lidt mere om de ting der sker i dit liv, lige nu. Det kan være rigtig svært, men samtidig kan det være så vigtigt, at man får sat ord på det, som gør at man ikke har lyst til at være her mere.

Du må også gerne ringe til os på 116111, der sidder nogle søde rådgivere ved telefonerne døgnet rundt, som gerne vil lytte til dig.

Jeg tror på, at du nok skal få rakt ud til en voksen. Dit brev viser jo, at du er en meget modig ung pige.

De bedste hilsner fra

BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Henvisninger Selvmordstanker

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat