Brev

Hvem kan jeg fortælle?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej 13-årige pige

Jeg ved, at det kræver store overvejelser og masser af mod at skrive herind. Så det er super godt gået, at du skriver ind, med noget der er svært. Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig.

Jeg tænker faktisk, at det er vigtigt, at du kommer til en læge. En læge vil kunne undersøge dig, stille diagnosen og give dig noget medicin. Det er vigtigt at få det ordnet, da det er noget der kan smitte. Så måske der er andre i din familie, der skal undersøges. 

Jeg ved fra andre, at det kan være svært at skulle fortælle noget privat til en forælder af det modsatte køn. Især når det handler om kroppen. Men husk, at det er din fars ansvar at hjælpe dig med sundhed og kroppen. Så selvom det kan være lidt pinligt, så er det noget, som han er parat til at skulle hjælpe med. Du kan måske skrive det til ham, hvis det er nemmere? På sms, en seddel eller noget andet. Måske er der en kvinde i din familie, eller på din skole, som kan hjælpe med at fortælle ham det, hvis det er mere trygt? Jeg tror bare, at din far vil synes, at det er flot, at du tager ansvar for den slags, og passer på dig selv. Det er nemlig smadder godt gået.

Det er også sådan, at du selv kan ringe og få en tid hos lægen. Når du ringer, skal du fortælle dit navn, din fødselsdato og det, du vil have hjælp med. Hos nogle læger er det også muligt at tale med lægen i telefonen, fx mellem kl. 8-9. Men det er forskelligt. Det kan du nok finde ud af ved at ringe til lægen eller læse på lægens hjemmeside. Du finder din læges navn og telefonnummer på dit sygesikringskort.

Du kan også fortælle lægen, at du synes, at det er svært at fortælle til din far. Det kan lægen hjælpe med. 

Jeg tror på, at du med dit mod og din sejhed kan få ordnet det! Måske med lidt hjælp.

Kærligste hilsner
BørneTelefonen
 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat