Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Flad som en pandekage

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt forstå, du går og undrer dig over, at du ikke begyndt at få bryster endnu. Normalt går man ind i puberteten mellem 9 og 14 års alderen for piger, ca. 2 år senere for drenge. Du skriver at du er 13,5 år gammel, og det betyder at du er senere end gennemsnittet - men stadig normal!

Har du talt med din mor om dette? Hvor gammel var hun da hun fik bryster? Det er nemlig tit arveligt. Det kan være I kan se billeder af hende, da hun var 13-14 år. Hvis det ikke er noget din mor genkender, synes jeg, at dig og din mor skal bestille en tid hos din læge. Så kan I få et snak om dette og se om det skal nogen form for udredning til. Så kan man nærmere afklare, om du er i puberteten.

Samtidig skriver du også, at du har et bryst der måler omkring en cm., når du står med siden til. Jeg tror ikke, at det kun er brystvorte. Det kunne jo godt være, at det brystet der er ved at udvikle sig. Ofte kan man mærke ømhed, ligesom det er en slags knude - det er brystets kirtler, der kan føles sådan.  

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat