Tak, fordi du har skrevet til Børn Hjælper Børn. Ud fra det du har skrevet, tænker vi, at du kan få det bedste svar fra en voksen rådgiver, der ved mere om dine rettigheder og muligheder. Derfor får du her et personligt svar fra en voksen rådgiver på Brevkassen, som vi håber, du kan bruge.
Kære pige på 17 år
Det lyder som om, at du er meget bekymret for, hvad han kan finde på. Han er voldelig og derfor er det rigtig godt, at du beder om hjælp.
Da vi er en brevkasse med lidt længere ventetid og ikke altid kan hjælpe straks, vil jeg gerne se på, hvem der kan hjælpe dig med det samme. Jeg håber, det er okay med dig
Det lyder nemlig som en rigtig utryg situation, som du slet ikke skal stå alene med. Jeg bliver faktisk meget bekymret for dig.
Du har brug for hjælp
Du skriver, at han er voldelig og jeg tolker det som om, at han også har været voldelig over for dig. Det kan også være, at han er voldelig overfor andre og det gør dig utryg.
Det kan du desværre ikke fortælle mig nu, men det er meget forståeligt, hvis du føler dig bange og usikker, når din kæreste er voldelig.
Nu kan jeg ikke læse i dit brev om det er fysisk vold eller måske andre former for vold. Vold kan jo se ud på rigtig mange måder og måske har du også oplevet flere typer fra ham.
Ved andre, hvordan han er?
Jeg bliver nysgerrig på om du mon nogensinde har fortalt andre om hans voldelige adfærd?
Jeg ved fra andre unge, at man nogle gange kan gå meget alene med det. Måske har du også gået alene med nogle af de ting, der har været i jeres forhold.
Det er rigtig hårdt at opleve vold, og det påvirker mange aspekter af ens liv, inklusive ens følelser og tanker. Det kan give skyldfølelser, skam, forvirring og meget mere.
Jeg ved fra andre, at frygten for, hvornår ens partner er voldelig igen, kan skabe stor utryghed og frygt. Det konstante pres og stress kan virkelig påvirke, hvordan man har det, både i tankerne og i hverdagen. Måske kender du det?
Husk, at vold aldrig er din skyld.
Vrede eller andre følelser er aldrig en god grund til at slå eller være voldelig overfor nogen.
Det samme gælder, hvis nogen har drukket alkohol, taget stoffer eller ikke har det godt indeni. Mange mennesker drikker eller har det svært, men de skader aldrig deres familie eller venner.
Man kan godt blive uvenner eller gøre ting, der måske gør den anden ked af det. Fx ved utroskab og lignende. Det kan måske gøre det svært at holde sine følelser inde. Men det er aldrig en undskyldning for at være voldelig. Dit utroskab gør ikke hans vold okay. Man har aldrig fortjent vold.
Hvis nogen slår eller skader en anden igen og igen, handler det ofte om, at de gerne vil bestemme over den anden og have magt. Det er meget alvorligt, og når jeg forestiller mig, hvor bange du må være, så får jeg sådan lyst til at sende dig et kram.
Det er stærkt, at du beder om hjælp, når du er utryg.
Det kræver mod at række ud og søge hjælp, men det er et skridt mod en tryggere fremtid for dig. En fremtid, som du har ret til.
For du har ret til at blive beskyttet og få hjælp, når du oplever vold og frygter for din egen sikkerhed. Og det er faktisk også dine forældres ansvar, at du får hjælp og støtte, så du kan være tryg. Vidste du mon det?
Du kan læse mere om dine rettigheder her.
Måske du kan tale med en, du stoler på?
Det kunne fx være dine forældre eller måske en god ven. Det er vigtigt, at du fortæller, at du er utryg og bange for, at han slår dig ihjel, så personen kan hjælpe og støtte dig.
Vi har også lavet en guide som du kan bruge. Den finder du her.
Hvis det er svært at finde ud af, hvem det skal være, er du også altid velkommen til at ringe eller skrive til os på 116111. Vi har altid åbent.
Så kan du sammen med en rådgiver finde en god person, og måske også tale lidt mere om, hvad der foregår. Måske har nogle ting ændret sig efter dit brev blev sendt til os.
Hvem kan ellers hjælpe
Når du tror, at han vil slå dig ihjel, så kommer jeg til at tænke på, om det måske også ville været en god idé at kontakte politiet. Måske sammen med den person, du vælger at gå til.
Politiet kan gøre forskellige ting for at passe på dig. Fx give tilhold, der betyder, at han ikke må nærme sig dig. De kan også tage en snak med ham og dig, og finde ud af, hvordan de bedst kan passe på dig.
Nu ved jeg ikke, hvordan du ville have det med det. Måske lyder det uoverskueligt eller svært. Det kan jeg godt forstå. Men husk, at politiet skal hjælpe dig, hvis dit liv er i fare. De hjælper også andre, der er i lignende situation som dig.
Din kommune kan også hjælpe dig
Hvis du har lyst, kan du selv tage direkte kontakt til din kommunes børne-, unge- og familieafdeling, hvor der sidder en børne- og ungerådgiver, der kan hjælpe dig videre.
Her finder du din kommune – her finder du kontaktinfo, rådgivning og andre hjælpetilbud. Det er din indgang til hjælp i din kommune.
Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge. Du har ret til at være tryg. Det skal din kommune også hjælpe dig med, hvis du kontakter dem.
Jeg håber, at du med mit brev kan se, at du har ret til hjælp. Måske har jeg også hjulpet dig med at se, hvor du kan få den. Det håber jeg. Ring endelig ind til os, hvis du har brug for andre råd. Vi vil meget gerne hjælpe dig!
Kærlig hilsen BørneTelefonen