Brev

gravid

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Kære 14-årig

Rigtig mange har prøvet at være bange for, om de er blevet gravide. Man kan nemt gå i panik. Det er godt at holde hovedet koldt og tænke over, hvad der faktisk skete.

Du kan måske være gravid hvis:
– du har haft samleje, og I har ikke har brugt prævention (fx p-piller eller kondom).
– også selvom det er første gang du har sex.
– også selvom fyren ikke kommer (der kan godt komme lidt sæd fra hans penis alligevel).
– du kan ikke regne med det, man fejlagtigt kalder en ”sikker periode”.

Man kan aldrig blive gravid af disse ting:
-petting – altså hvor I rører og/eller gnider jer op ad hinanden med eller uden tøj på.
-oralsex (altså hvor I slikker på hinandens kønsdele).
-hånd-sex (altså rører hinandens kønsorganer eller giver finger).
-hvis du rører ved dig selv efter at have rørt ved fyrens penis.
-kys og kæleri.
-at tage bad med en fyr.
-hvis fyren kommer andre steder end i din skede.

Prøv også at gennemgå vores test her: BørneTelefonen – gravid. Den kan hjælpe dig, hvis du er er bange for, at du er blevet gravid.

Hvis der er risiko for, at du er blevet gravid, så skal du tage en graviditetstest. Den køber du fx på apoteket, i Netto eller andre steder. De koster ned til 20 kr. Du skal ikke sige, hvem du er, når du køber testen og en anden kan også købe den for dig.

Negativt testresultat: Man tisser på en lille pind, og så kan man se resultatet efter få minutter. Læs grundigt på pakken, hvordan du gør. Du kan tage testen når som helst. Hvis der er gået en uges tid siden, I havde usikker sex og testen viser, at du ikke er gravid – så er du ikke det!

Positivt testresultat: Hvis testen viser, at du er gravid, er det super vigtigt, at en læge får det at vide. Tit er det rart, hvis der er en voksen, der kan støtte dig hos lægen. Derfor skal du sige det til nogen. Du vil ikke kunne skjule det alligevel.

Det kan være svært at sige til sine forældre, at man er blevet gravid. Du kan måske tage en ven med, når du skal sige det. Din ven kan støtte dig eller måske ligefrem sige det for dig.

Er du bange for, hvordan dine forældre reagerer, så start fx med at sige til dem, at du skal fortælle dem noget svært – og derfor har brug for deres hjælp og støtte.

Du kan også vælge først at sige det til en anden voksen end din mor eller far. Det kan fx være din lærer, sundhedsplejersken, en anden voksen i familien eller en af dine venners forældre. Du kan også først gå til din læge.

Måske har du gode grunde til at frygte dine forældres reaktion. Så er det en god ide at være åben om det – uanset hvem du taler med.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Er du bange for at du er blevet gravid? Få gode råd her

Hvis du har haft ubeskyttet sex og er bange for, om du måske er gravid, kan det være, du har spørgsmål som: Hvordan ved jeg, om jeg er gravid? Hvornår kan jeg tage en graviditetstest? Hvad er chancen for, jeg er gravid? Har lægen tavshedspligt? Kan jeg tage en fortrydelsespille?

Det kan også være du efterfølgende får tanker som: Hvilken prævention er bedst? Hvordan fortæller jeg det til ham, jeg har været sammen med?

Her på siden kan du få hjælp ved at prøve guiden, læse gode råd eller breve fra andre børn. Du kan også se, hvilke rettigheder du har, hvis du skal tale med din læge.

Guide
Er du i tvivl, om du kan være blevet gravid? Klik igennem guiden og få svar på det, du er usikker på.

Kan du være blevet gravid?

Er du bange for, at du kan være blevet gravid? Start med at svare på spørgsmålene. Så har vi nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Graviditet Andre der hjælper

Klinkker for prævention og sexsygdomme

Rådgivning og undersøgelse - prævention, graviditet og sexsygdomme
Læs mere

Mødrehjælpen

Rådgivning vedr. uønsket eller planlagt graviditet og til unge forældre
Læs mere

Sexlinien

Rådgivning og information om krop, seksualitet, sex, grænser og køn (15-25 år)
Læs mere

Guide: kan du være blevet gravid?

Guide
Er du i tvivl, om du kan være blevet gravid? Klik igennem guiden og få svar på det, du er usikker på.

Kan du være blevet gravid?

Er du bange for, at du kan være blevet gravid? Start med at svare på spørgsmålene. Så har vi nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat