Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Stort savn

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tusind tak for dit brev. Jeg ved, at det ikke altid er nemt at skrive om sorg og det at savne. Du er fuld af mod, når du har gjort det, og jeg tænker, at der er mange andre, der kan genkende dine tanker og følelser. Så tusind tak for, at du deler ud af dem.

Dit brev er rigtig fint. Det beskriver på så fin en måde, hvilke tanker du har og hvad der er svært for dig lige for tiden. Jeg kan godt se, at du har det svært. Men jeg kan helt bestemt også se en dreng, der er virkelig stærk og gør sig mange tanker. Alle dine tanker, kan blive en god støtte for dig, for de kan hjælpe med at fortælle dig selv og andre, hvad du har brug for.

Nogle gange er det helt naturligt at man mister, som fx med din farmor, og så føles det ikke helt så svært. Andre gange er det helt urimeligt og så kan det være svært at finde mening med det. Det beskriver du så fint, når du fortæller, hvad din far, farmor og onkel er døde af og hvor gamle de var. Mon ikke det er en stor trøst for dig at vide, at din farmor synes, at det var ok, at hendes liv var ved at være slut. Er det mon sådan nogen følelser og tanker, du har?

Du skriver, at du helst vil tænke på din far på den måde, at du har en sidste mulighed for at høre fra ham, i stedet for at tænke på at du har mistet ham. Jeg er så fuld af beundring over din måde, at beskrive og se det på. Du har også fundet ud af, at man godt kan gøre alt det, man normalt gør og ind imellem også savne og sørge. Ja, hvor har du ret og hvor er det godt, at ved det. For det er helt ok. Nogle gange kan det hjælpe, hvis man har et særligt sted, hvor man kan tænke  tanker og mindes.

Det er fuldstændig forståeligt, at din onkels død minder dig om din fars død. Følelserne minder om hinanden, og din tanker vender tilbage til dengang, du mistede din far. Det er helt normalt, at du bliverer ked af det. Sorg er noget man bærer med sig i livet, ligesom alle andre minder og oplevelser i livet med og uden din far. Sorgen er god at dele med andre, og jeg kan forstå at du også taler med din mor om det, det er godt for jer begge. Måske kan I også snakke lidt mere om, hvordan I har det - så følelserne også får plads hos jer. Det kan være dejlige minder, savnet, at blive kede af det sammen - alle de ting, der er hos jer to. I er jer to, og har brug for hinandens støtte. 

Det kan være svært ikke at være ked af det, men samtidig er det også det der hjælper på sorgen. Der vil være perioder, hvor du er rigtig ked af det og perioder, hvor sorgen ikke fylder så meget. Det er vigtigt, at dem omkring dig ved det og har forståelse for det - fx venner og skolelærere. Måske vil det også være en hjælp at tale med andre unge, som har mistet?  Det har du mulighed for hos www.bornungesorg.dk  Det kan være svært at tage hul på en snak om følelser, sorg og savn. Men, de kender til sorg og savn, og alle de følelser der er på spil.

Hvis du har lyst, så kan du også tale med BørneTelefonen på 116 111 eller chatte.

Endnu en gang tak for dit brev – og pas nu rigtig godt på dig selv.

De kærligste tanker fra BørneTelefonen
 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat