Brev

Problemer over alt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år

Tak for dit brev. Det er aldrig nemt, når familien skal igennem en gældssanering. Der er hårdt med hensyn til penge, og der kan være mange ting og fornøjelser, man må undvære i en periode.

Jeg kan forestille mig, at du bruger meget af din tid på at spekulere over, hvordan det skal gå? Og det er måske derfor, det er svært for dig i skolen? Nogle dage fylder tankerne mere, og de dage har du naturligvis ikke det store overskud til at være social med de andre.

Har du fået at vide, hvad det vil sige, at din familie skal igennem en gældssanering? Nogle gange kan voksne nemlig godt glemme at forklare deres børn, hvad der skal ske. Kort sagt betyder en gældssanering, at dine forældre kan søge om, at hele eller noget af deres gæld fjernes. Der kan så være nogle betingelser, der gør, at familien i en periode ikke har mange penge.

Du skriver, at du ikke tør snakke med nogen om det. Måske er det fordi, at du skammer dig over, at dine forældre har det svært økonomisk? Der er desværre mange, der skammer sig over deres families gæld, men det er der ingen grund til. Der er intet forkert i at skylde penge væk. Og det kan sagtens være, at dine forældre ikke har kunnet forhindre gælden. Og det, at dine forældre kan få gældssanering, er et tegn på, at de rigtig gerne vil betale deres gæld.

Jeg tror, at du vil få det bedre, hvis du får snakket med nogen omkring dig om alt det her. Så behøver du ikke skjule det mere. Det ville være en rigtig god idé, hvis du kunne finde en af dine lærere, du kunne fortælle det til. På den måde kan skolen nemmere forstå, hvorfor det i øjeblikket er rigtig svært for dig at få lavet lektier. Og så kan de nemmere støtte og hjælpe dig i hverdagen.

Jeg vil derfor foreslå, at du siger til din lærer, at du lige har brug for at få en snak på et tidspunkt, hvor han eller hun har god tid. Du kan også vise ham eller hende dit brev hertil og mit svar. På den måde behøver du ikke forklare så meget, for det har du allerede gjort så fint i brevet hertil. 

Jeg tænker også, at du skal tage en snak med dine forældre om, de bekymringer du har. De vil kunne fortælle dig, hvad der sker med gældssaneringen og også kunne hjælpe dig med at tage en snak med skolen.  

Jeg håber, du har fået mere mod på at få talt med nogen. Jeg er nemlig sikker på, at det kan være en lettelse for dig ikke at gå alene med bekymringerne.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat