Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

få råd

hvordan har du det derhjemme?

Hus med spørgsmålstegn i midten

Gode råd om
familier

1

FØLER DU DIG UTRYG DERHJEMME?

Alle børn og unge har ret til at føle sig trygge derhjemme. Det er dine forældres ansvar. Det står i loven.

Hvis du føler dig utryg derhjemme, er det vigtigt, du taler med nogen om det fx din lærer, en vens forældre eller BørneTelefonen. De voksne kan hjælpe dig med det, du har brug for.

Du kan fx sige:

”Jeg synes det er svært derhjemme. Jeg vil gerne tale med dig om det”

2

FØLER DU IKKE, DU PASSER IND I FAMILIEN?

Det kan være, du føler dig anderledes end din familie? Eller måske du føler dig udenfor?

Det kan være en god idé at tale med sine forældre eller søskende om det. Det er vigtigt, at de voksne derhjemme lytter til, hvordan du har det.

Du kan også prøve at foreslå nogle ting, I kan lave sammen, som du godt kan lide. Det kan hjælpe at have nogle fælles oplevelser eller interesser. Måske I kan se en fodboldkamp sammen eller tage en tur i biografen.

3

ER DIN FAMILIE PINLIG?

Rigtig mange børn og unge føler en gang imellem at deres familie er pinlig. Det er ikke en rar følelse. Det forstår vi godt.

Måske din familie slet ikke tænker over, at du kan blive flov over dem. Derfor kan det hjælpe at tale sammen om det. Du kan fx sige ”Jeg synes ikke det var så sjovt, og jeg blev faktisk lidt pinlig. Det ville være rart, hvis du vil tænke over det næste gang ”

Nogle gange kan det også hjælpe at tale med sine venner om det. De føler helt sikkert også, at deres familie er pinlig en gang i mellem.

4

FØLES DIN FAMILIE ANDERLEDES?

Det er helt almindeligt sammenligne og føle sig anderledes. Måske føles din familie anderledes end dine venners familier?

Det behøver ikke være en skidt ting at være anderledes. Tit så kan man lære fra hinanden. Der er nemlig ikke én rigtig måde at være på.

Du kan prøve at tale med dine venner om, hvordan du har det med at føle dig anderledes. Det kan være, de slet ikke tænker sådan over det. Du kan også få hjælp af din lærer eller en anden voksen til at tale om det.

5

ER DINE FORÆLDRE SKILT?

Hvis dine forældre er skilt, har du stadig de samme rettigheder. Begge dine forældre skal sørge for, at du har det godt derhjemme.

Hvis de er uenige om, hvor du skal bo, har du ret til at sige din mening. Er du over 10 år, har du også initiativret. Det betyder, at du kan få Familieretshuset til at indkalde dine forældre til en samtale, så du kan blive hørt.

Har dine forældre fået nye kærester, er det stadig kun dine forældre, der må bestemme over dig. Det er vigtigt, at dine forældre stadig passer på dig og sørger for, at du har det godt derhjemme.

Få flere gode råd og hjælp til skilsmisse her!

få råd

hvordan har du det med dine søskende?

En tegning af to knyttede hænder overfor hinanden

quiz

hvad må forældre?

en vægt med spørgsmålstegn
Et knækket hjerte med silhuetter af to forældre i hver sin side af hjertet

er dine forældre iskilsmisse?

Her kan du få gode råd, prøve en quiz eller se videoer med andre børn og unge.

få en bisidder

Hvis du har det svært derhjemme, eller hvis dine forældre skal skilles kan du få hjælp af en bisidder.

En bisidder er en voksen fra BørneTelefonen, der kan støtte dig, hvis du skal have hjælp fra din kommune eller Familieretshuset.

Din bisidder kan hjælpe dig med at sætte ord på dine tanker og ønsker – og sørge for, at de voksne lytter til dig.

Ring eller skriv til os på 116111 eller på chatten. Så kan du høre mere, og vi kan hjælpe dig videre.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat