Brev

Privatliv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14-årige pige

Jeg kan læse, at du har svært ved at overholde dine forældres regler om brug af de sociale medier. Og det fornemmer jeg, at du ikke har det helt godt med. Jeg kan derfor godt forstå, at gerne vil have råd til, hvad du skal gøre. 

Du spørger, om dine forældre må læse dine beskeder. Det er sådan, at du har ret til et privatliv. Det betyder, at dine forældre i princippet ikke må læse dine beskeder, breve eller e-mails, hvis ikke du har givet dem lov. 

Dog er det også sådan, at dine forældre skal passe på dig. Hvis de derfor er bekymrede for dig og fx tror, at du skriver med nogen, der ikke er gode for dig, så må de godt læse dine beskeder. 

Nu ved jeg ikke, hvorfor dine forældre læser dine beskeder og ikke vil have, at du er på sociale medier. Men det lyder som om, at de gerne vil have styr på, hvad du laver. Og det kan jeg jo egentlig godt forstå -  men måske kan de også få det, ved at snakke med dig. 

Derfor tænker jeg, at det nok er en god ide, at I får en snak derhjemme om, hvordan de passer på dig samtidig med, at du også får noget mere privatliv.

Du kunne fortælle dem, at deres forbud faktisk betyder, at du kommer til at holde ting hemmeligt for dem – og at det jo ikke er så smart, for så kan du ikke gå til dem, hvis du pludselig kommer i problemer.

I stedet kunne I måske lave en aftale om, at dine forældre får mulighed for hilse på dine venner, så de ved hvem det er, du snakker med? Og du kunne fortælle dem, hvad du bruger de forskellige medier til, og hvorfor du godt kan lide det? 

Nogle forældre har svært ved at forstå den måde deres børn kommunikerer på i dag, fordi de ikke ved nok om de forskellige sociale medier. Du kunne derfor opfordre dem til at ringe til forældretelefonen på 35555557. Her er der en rådgiver, der kan tale med dem om, hvordan de bedst passer på dig – men samtidig også giver dig mere frihed. 

Du kunne også sammen med dem læse om de forskellige medier på http://www.bornsvilkar.dk/Temaer/Born-medier.aspx  eller på Medierådets forældreguide http://issuu.com/detfi/docs/foraeldreguide.

Hvis det er svært at få talt med dine forældre, kunne du tage en snak med din lærer. Han/hun vil måske kunne hjælpe dig og støtte dig i at tage snakken med dine forældre.

Til sidst vil jeg lige nævne, at dine forældre sikkert er ekstra bekymrede for dig, nu hvor du lider af anoreksi. Jeg kan ikke ud fra dit brev læse, om du får hjælp. Du er derfor også meget velkommen til at ringe til os på 116111, hvis du vil tale med en voksen om, hvordan du kan få støtte og hjælp i forhold til anoreksien. 

Med venlig hilsen BørneTelefonen

 

 

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat