Brev

Mine forældre er ikke stolte – det påvirker

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Tusind tak for at dele dine tanker på BørneTelefonen omkring dine forældres forventninger til dig. Det lyder til, at du er meget påvirket af dine forældres forhåbninger til dig og din præstation i skolen.

Det kan jeg virkelig godt forstå påvirker dig, og jeg kan sagtens følge dig i, at du oplever et pres på dine skuldre. Det må også være enormt hårdt at føle, at du skal leve op til noget, som du ikke selv sætter rammerne for.

Det gør mig derfor ked af at høre, at du allerede i 8. og 9.klasse har oplevet at være stresset, fordi du har skulle fokusere på gode karakterer.

At du netop bruger et ord som stresset til at forklare, hvordan du har og har haft det, vidner nemlig om, at du ikke trives.

Du fortæller, at tanken om at skulle være en skuffelse for dine forældre for dig til at bryde sammen.  Du føler, at du skal have 10+ før, at de bliver tilfredse og stolte af din indsats til terminsprøverne.

Jeg bliver derfor også nysgerrig på, om dine forældre mon ved, hvordan du har det med at skulle leve op til deres forventninger? Gad vide om de ved, hvor meget arbejde du lægger i, ikke at skuffe dem.

Vi får faktisk rigtig mange breve fra andre unge som også kæmper med præcis samme følelser, og det er helt naturligt at man gerne vil gøre sine forældre stolte. Men de høje forventninger og det pres det medfølger er ufattelig hårdt at være i.

Det kan også præge dit selvværd at skulle leve op til nogle forventninger som du ikke føler, at du kan klare. Derfor tænker jeg på, om du mon kan finde modet til at tale med dine forældre om det? Måske du kan fortælle dem om det, du har skrevet til os på BørneTelefonen?

Hvis det er svært at starte samtalen, så kan det være en hjælp at skrive et brev eller vise dem dette brev. Jeg kan i hvert fald se i dit brev til os, at du er enormt god til at sætte ord på, hvordan du har det – og du fortjener virkelig at blive hørt og respekteret af dine forældre.

Jeg vil enormt gerne fortælle dig, at en karakter blot er et tal og at det er den læring du tager med dig fra undervisningen som danner dig som menneske og gør dig parat til, at skulle videre efter 9.klasse. Men det et lettere sagt end gjort, det ved jeg godt.

Jeg vil blot fortælle dig, at du fortjener at trives både i skolen men også derhjemme. Det er faktisk dine forældres ansvar at passe på dig. Det betyder, at dine forældre skal sørge for at du har det godt og er tryg. Derfor håber jeg, at du vil tage en snak med dine forældre.

Mon du har nogle andre voksne i din familie eller måske en lærer som du også kan snakke med om det pres du oplever?

De fleste voksne, vil nemlig kunne forstå og genkende det ubehagelige pres, der kan opstå, når man føler at man skal være god til alt. Derfor tror jeg også, at du vil kunne finde en eller flere voksne, der vil kunne forstå dig og som måske kan hjælpe dig med at frigøre dig fra de mange forventninger du oplever.

Du er også meget velkommen til at skrive eller ringe til os på BørneTelefonen på 116111. Vi vil meget gerne lytte og tale mere med dig. Jeg håber, at du kan bruge mine forslag og råd.

Jeg ønsker dig alt det bedste!

Med venlig hilsen

BørneTelefonen.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat