Brev

Voldelig Bror

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 20 år

Jeg kan godt forstå, du føler dig utryg og er bange for din bror. Det må være meget ubehageligt, at han reagerer så utilregnelig. Det er ikke en nem situation, og det er helt sikkert noget du, han og resten af familien har brug for hjælp til.

Det er vigtigt, at du er så opmærksom på, hvordan du selv har det. Og på hvad der er ret og rimeligt. Selvom du ved, at det måske er pga. manglende søvn, at din bror opfører sig som han gør, er det stadig vigtigt, at du siger fra. Din bror må ikke slå dig. Det er ulovligt. 

Det er godt, at du har snakket med dine forældre allerede. Det lyder desværre som om, de har svært ved at håndtere din bror. Og måske føler sig lidt magtesløse. Det er  vigtigt, at de forstår, hvor uholdbar situationen er. Og hvordan hans adfærd påvirker dig. Derfor vil jeg foreslå, at du taler med dem igen. Fortæl om de voldsomme episoder og om, at du er bange for ham. 

Tal også om, hvordan I sammen kan hjælpe din bror. For det er tydeligt, at han ikke trives. Det er ikke et indholdsrigt liv for en ung fyr at sidde derhjemme hele dagen (og natten lang) og spille computer. Og det er et tegn på stor uro, når han reagerer så voldsomt.

Dine forældre vil formentlig have glæde af at tage kontakt til den kommune, I bor i. Kommunen vil kunne rådgive i forhold til den hjælp, din bror har brug for. Jeg fornemmer, at både du og din bror stadig bor hjemme? Og jeg tænker, at det måske ikke er så holdbart længere. Mon ikke I alle til at få lidt mere luft og privatliv? I har også begge en alder, hvor I har brug for erfare, at I kan stå på egne ben og tage ansvar. Kommunen vil også kunne rådgive om bolig til jer. 

Hvis dine forældre ikke selv tager kontakt til kommunen, vil jeg råde dig til det. Du kan ringe anonymt til ungerådgivningen i din kommune. Find telefonnummeret på kommunens hjemmeside. 

Jeg synes også, du skal læse mere om den hjælp, der tilbydes kvinder, der oplever vold. Læs mere her: http://www.voldmodkvinder.dk/. 

Hvis din bror en dag reagerer meget voldsomt, skal du kontakte politiet, som du også selv er inde på. Du må ikke sætte dit liv og helbred i fare.

Jeg håber, du vil snakke med dine forældre, så I sammen kan tage kontakt til kommunen. Dine forældre er meget velkomne til at ringe til os på ForældreTelefonen på 35555557, hvis de har brug for at tale med nogen om situationen. 

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige eller hvis frygten styrer, den måde man er på, og hvordan man har det, så er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogen oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

slap af og find ro vejrtrækningsøvelse

Video: gode råd om angst

Hvad er angst egenligt? Og hvordan påvirker følelsen os?

Se video’en på vores YouTube-kanal og vælg det råd, der passer til dig.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat