Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Veninde og bror?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14 årig

Tusind tak for dit brev. Du beskriver så fint, hvordan du har det.

Det lyder sørme ikke rart at din veninde virker falsk og bagtaler. Jeg kan virkelig godt forstå, du kan blive i tvivl om, hvad du mon kan gøre.

Det lyder så mega sejt gjort af dig, at du har talt med hende om det. Det kræver nemlig både mod og styrke at turde det. Samtidig viser du hende også, at hun betyder noget for dig. Men også at du har nogle værdier for, hvordan man bør behandle hindanden. Selv om hun siger, det ikke er sådan, har hun alligevel hørt, hvordan du har det.

Måske ved hun ikke helt selv, hvorfor hun gør det. Måske kommer hun til at gøre det, for at “sikre” sig at andre synes om hende. Med det mener jeg, at når hun siger, at I er bedste veninder, er det på en måde at fortælle dig, at du virkelig betyder noget for hende. Måske prøver hun på sin egen måde at fortælle dig, at hun virkelig godt vil dig. Mon det giver mening for dig?

Jeg kan virkelig godt forstå, at du kan tvivle på hende, når hun bagtaler. Når man tvivler kan man komme til at føle sig utryg og blive usikker. Og ja det er virkelig ikke rart, hvis man samtidig er veninder. Jeg synes derfor, det er så sejt gjort af dig, at du har fortalt det til hende. På den måde er hun blevet gjort opmærksom på, at det slet ikke er ok for hverken dig eller de andre, det går ud over.

Det kan være at du fremover vil kunne hjælpe hende ved at gøre hende opmærksom på det, når det sker og du er der. Altså hvis hun ikke selv lægger mærke til det, kan det være du kan hjælpe hende. Måske kan du endda spørge hende, hvorfor mon hun fortæller det. Det kan nemlig nogle gange hjælpe lige at tænke over, hvorfor man fortæller det.

Måske tror hun selv, at hun hjælper andre ved at fortælle det, men når hun får at vide, at det ikke hjælper hverken jer eller hende selv kan det måske være, at hun lige så stille begynder at holde igen med det. Det sker nok ikke fra den ene dag til den anden. For at skulle ændre på det vi plejer at gøre, kan godt tage lang tid.

Du lyder som en super god veninde, der er opmærksom på, hvordan man bør behandle hinanden. Det med at kunne sætte sig i andres sted ved at mærke hvad der er ok og ikke er ok, er en super god evne at have. Det er samtidig også en måde at kunne passe på sig selv. For når man som dig mærker, hvad der er ok at gøre over for andre, kan man bruge den samme rettesnor til at mærke efter, hvordan man selv vil behandles.

På den måde får du både hjulpet din veninde, hvis hun altså vil tage imod det, og dig selv. Mon det giver mening for dig? At kunne det, som du gør, kan du bruge i mange andre sammenhænge. Det kan være sammen med veninder, venner, familie, lærer/elev forhold, en kommende kæreste og arbejdskollegaer og så videre. Mon du kan følge mig?

Måske har du mod på endnu en snak med din veninde om det, hvor I måske kan aftale, om det vil være ok for hende, hvis du gør hende opmærksom på det, når det sker.

Det kan også være, at du er ved at nærme dig det punkt, hvor du kan mærke at jeres venindeskab er for hårdt til, at du vil holde ved det.

Hvis hun ikke ønsker at ændre på det, kan det være, du hellere vil bruge mere tid sammen med nogle andre, som gør dig glad. Det kan også være, at hun godt prøve at lade være med at bagtale og I igen kan brug tid på alt det sjove, som I heldigvis også har sammen.

Jeg ved jo ikke om det her noget, du har talt med andre om. Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at tale med andre veninder og venner om det, for ikke selv at komme til at bagtale. Derfor kan det måske være noget, som du kan tale med dine forældre om. Dine forældre kender dig jo så godt.

Tit er det sådan, at det vi tænker på kommer til at påvirke vores følelser og vores humørs. Når vi får fortalt andre om vores tanker, kan det tit hjælpe på vores følelser. Lige som en ballon der ellers er ved at sprænge i luften. Når vi får sat ord på, bliver der lige så stille lukket luft ud og vi får det bedre. Jeg håber, det giver mening for dig.

Der er faktisk flere børn og unge, der som dig kontakter BørneTefonen om ven/venindeskaber. Der er altså andre som også føler det kan være svært og hårdt. Jeg sender dig lige et link, hvis du har lyst til at læse en andens brev og svar: Hvad er Børn Hjælper Børn?

Du er også altid meget velkommen til at ringe, sms eller chatte med os på BørneTelefonen på 116111. Her sidder altid voksne klar til at lytte til dig og til at gøre sit bedste for at hjælpe dig på vej.

Jeg kan forestille mig, der er mange ud over din veninde, som føler sig glade over lige præcis at have dig som ven/veninde. Du virker nemlig så omsorgsfuld og betænksom.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

 

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat