Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kræft

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære bekymrede pige

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at passe på din hud. Det skal vi alle gøre, men især når du har så let ved at blive forbrændt er det vigtigt.

Du gør det rigtige, når du smører dig flere gange med solcreme. Du har jo allerede opdaget, hvad der sker, hvis du glemmer nogle steder på kroppen, og det viser, hvor vigtigt det er, at du er omhyggelig med at smøre dig ind.

Du skriver ikke, hvilken faktor solcreme, du bruger, men især her i starten af sommeren, er det vigtigt at bruge en høj faktor. Jeg vil tro, at du mindst skal bruge faktor 30 og måske højere. Det gælder om at finde den faktor, der beskytter dig tilstrækkeligt, men som alligevel ikke helt blokerer for solens UV stråler, som er dem, der giver huden farve.

Du kan også beskytte din hud ved at være opmærksom på, hvornår på dagen, du soler dig. Solens UV stråler er stærkest mellem kl. 12 – 15, og lægerne råder faktisk til, at man holder sig i skyggen i det tidsrum eller tager lidt tøj på for at beskytte sig.

Hudkræft udvikler sig normalt gennem mange års sol på huden, og symptomerne er ofte en fast knude i huden eller et sår, der ikke vil hele. Hvis du har en af de symptomer, skal du gå til læge. På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan læse mere om hudkræft.

Måske har du læst, at solskoldning i ungdommen kan være medvirkende til at man får hudkræft. Det er rigtigt, men det er normalt noget, der udvikles gennem mange års påvirkning af solen.

Hvis du stadig er bekymret for, om du har kræft, vil jeg råde dig til at tale med sundhedsplejersken på din skole eller med din læge om det, for det er ikke rart at gå og være bekymret.

Kærlig hilsen fra BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat