Brev

Nikotin

Kan nikotin gøre så man ik vokser?

Dreng, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13 år.

Hvor er det godt du skriver ind til Børnetelefonen omkring dit undrende spørgsmål. Det kan nemlig tit være svært at finde svar på sådanne nogle emner. Jeg vil gøre mit bedste for at svare på dit spørgsmål og give dig nogle råd du kan bruge.

Du spørger ind til om Nikotin kan gøre så man ikke vokser, dette spørgsmål kan jeg ikke give dig et korrekt svar på fordi vi ikke er læger. Men nogen der kan svare på dette spørgsmål, kan eksempelvis være læger og måske endda sygeplejesker. Du kan mon spørger skolens sundhedsplejeske, han/hun har måske et mere konkret svar fordi de ved flere lægelige ting.

Nu spørger du ikke om det, men jeg har alligevel lyst at fortælle dig lidt omkring hvad nikotin er og hvordan det kan have en effekt på kroppen. Du er ikke den eneste der skriver til Børnetelefonen omkring dette emne, hvilket helt er forståeligt, da det kan være spændende at eksperimentere med. Du ved det sikkert allerede, men nikotin er et skadeligt giftstof som finde i cigaretter, e-cigaretter, snus og vapes. Derudover er det et stærk afhængighedsmiddel, hvilket betyder, det kan være svært at stoppe, når man endelig er begyndt. Det kan være du har undersøgt det, men det kan have store konsekvenser på længere sigt.

Jeg kan forstille mig, at man prøver cigaretter eller andet i et fælleskab. I dette fælleskab kan det nemlig være svært ikke at sige imod og bare gøre det for at blive en del af dem. Kender du det? I disse situationer skal man huske, at det ikke er nødvendigt, at gøre hvad alle andre gør for at blive en del af fælleskabet.

Du kan også skrive ind og få mere at vide om nikotin her: https://bornetelefonen.dk/henvisninger/netstof/

Jeg håber du kan bruge mine forslag.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat