Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Rygning

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15 år,

Det lyder som om, din mor vil dig det bedste, og at hun bekymrer sig meget om dig. I talte måske om, at rygning er meget sundhedsskadeligt og afhængighedsskabende? Det kan være rigtig svært at stoppe, når man først er startet.

Hvis mange af ens venner ryger, kan man godt føle, at man er udenfor, hvis man ikke selv ryger. Måske går de andre sammen ud og ryger, og så står man måske lidt alene tilbage. På dén måde kan jeg godt forstå, at du får lyst til at ryge, når dine venner gør det. Men som du og din mor måske snakkede om, er der mange usunde ting ved at ryge – det er nok derfor, din mor er så ked af, at du ryger. Hun ønsker at se dig sund og rask.

Når dine venner går ud for at ryge, kunne du måske starte med at prøve at gå med ud og snakke – men uden selv at tænde en cigaret. Det er der måske også andre, der gør? Nogle synes, at der er noget lidt cool over at ryge, men i virkeligheden er det jo det modsatte. Det er ikke meget cool over at gøre noget mod sig selv og sin krop, som er rigtig usundt.

Hvis du gerne vil stoppe, men ikke helt ved, hvordan du skal gøre, kan du måske snakke med din mor om det? Det kan være, at hun kan hjælpe dig med at finde en god måde at stoppe på – og støtte dig i rygestoppet.

Der er ingen tvivl om, at det vil være det allerbedste for din krop, hvis du stopper med at ryge. Måske vil dine venner ovenikøbet synes, det er ret fedt, at du stopper – det kan endda være, at nogle af dem følger dit gode eksempel en dag.

Hvis du gerne vil vide lidt mere om, hvad det egentlig er, rygning gør ved kroppen, er der rigtig meget information om det på nettet – der er også en app, der hjælper børn og unge med rygestop - den hedder Xhale. Du kan læse mere om den på: https://xhale.dk/   Den er udviklet af Kræftens Bekæmpelses rygestoprådgivere og er baseret på, hvad der virker når det gælder rygestop. Måske den vil hjælpe dig - og andre du kender?

Du står overfor et valg om at stoppe eller ryge videre. Det vil være godt, at du tænker fordele og ulemperne igennem - og vender det med din mor, hvis du har mod på det. Jeg håber, at mine refleksioner i svaret har hjulpet dig på vej til at træffe den beslutning, der er bedst for dig.

Hvis du gerne vil have hjælp til at finde ud af, hvordan du kan stoppe eller hvis du har brug for at vende det hele, er du også meget velkommen til at SMS’e eller ringe til os på BørneTelefonen på nummer 116 111 eller skrive til os på Chatten.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat