Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min søster har haft kræft

Hej BørneTelefonen

Jeg er en pige på 12 og min søster har haft kræft. Hun blev rask i maj 2019.

Men sygdommen har sat tydelige spor i hendes personlighed og den måde hun takler ting på.

Vi kom fx. Tit op at slås før (Både for sjov men også seriøse slåskampe) men det er aldrig sket siden.
Hun er begyndt at være meget mere taknemmelig for alt og det behøver jo ikke at være en dårlig ting.

Men jeg mangler en storesøster som ikke tager alt ting så seriøst og ikke altid skal sikre sig at alt er under kontrol.

Den rolle hun havde i mit liv før hun blev rask er væk, og nu er der kun spor tilbage af den person hun var engang.

Hun interessere sig ikke for kampsport mere og hun går meget mere op i skole.

Jeg mangler hende hun var før hun blev rask. Den person jeg kunne snakke med alt om uden at det blev til noget seriøst.

Tanken om at jeg kunne være tvunget til at miste min søster uden selv at kunne gøre noget var selvfølgelig svær, og nu er det bare noget der engang imellem popper op i mit hovede.

Sygdommen har også sat spor i mig, men jeg mangler den pige hun var engang. Den gang før kræft.

Jeg vil gerne have et råd eller to til hvordan jeg kan acceptere at min søster ikke er den samme person mere og hvordan jeg kan hjælpe hende og mig selv med at få tankerne om kræft væk fra hverdagen.

Jeg hved godt det ikke er noget man bare sådan lige kan gøre, men jeg vil prøve på det.

Tak på forhånd

Pige, 12 år
Svar fra andre

Børn

Hej pige på 12.
Da jeg læste dit brev blev jeg ked af det på jeres families vene. Kraft er jo en meget voldsom sygdom. Så derfor sætter din søster mere pris på tingene. Min farmors bros kæreste havde også kræft og efter det sagde hun “ jeg troede aldrig jeg ville sidde her igen” for når man ligger på hospitalet så tænker man jo overlever jeg det her. kommer jeg hjem Igen og sidder i min sofa.? Men tænk på det har været en voldsom oplevelse for hende og en ting ad gangen først skal hun nyde det. Og jeg syntes også du skal nyde det. For syntes ikke du må have for mange forventninger til hvordan hun skal være og bare tage det som det kommer.💕 ved det er svært.😊
Mvh pige på 12 år
Håber du kunne bruge mit “råd”🙂

  • Pige på 12., Pige, 12 år

Hey du!
Først og fremmest er jeg super ked af at høre det med din søster… Dejligt, at hun er blevet erklæret rask igen!
Når du har haft kræft forandrer ens liv sig. Som du også har skrevet, bliver man mere taknemmelig for alting. At din søster tager tingene meget seriøst er selvfølgelig ikke altid lige sjovt, men også en god ting 😉 Når du bliver ældre, tror jeg at du ville se på det, på en positiv måde… Mit bedste råd til dig er, at give det tid. Hun er måske stadig i en slags “choktilstand” og prøver at finde tilbage til sit gamle liv? Men ihvertfald… Giv det tid, og lad din søster “finde sig selv” igen.
Alt held og lykke fremover <3
Knus

  • Anonym, Pige, 14 år

Hej pige på 12 år,
Jeg ved godt at det kan være svært når ting ændre sig, specielt når det er dem man elsker, men det eneste man kan holde fast uden at det ændre sig er ens minder. Jeg er sikker på at selvom din søster har ændret sig meget, så elsker hun stadig dig og du elsker stadig hende.
Jeg synes at du skal prøve at bruge noget ekstra tid med hende, og lære hende at kende igen, husk at hun stadigvæk er din søster og intet kan ændre det.

  • UwU, Pige, 14 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat