Brev

jeg er et dårligt menneske

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan forestille mig, at skyldfølelsen, angsten og dine tanker fylder for dig. Det er fint, at du får lettet hjertet ved at skrive til BørneTelefonen. Du er sej og modig for at skrive ind til os. Du er ærlig omkring de ting, der er sket. Det er et stort og flot skridt at tage.

Du er blevet fristet til at stjæle nogle ting i shoppingcentret. Du nævner, at du ikke selv ved, hvorfor du har gjort det. Du ved godt selv, at det er forkert, og jeg kan fornemme på dig, at du virkelig fortryder. Det er ikke for at gøre dine forældre ked af det eller for at være et dårligt menneske, at du har gjort det.

Når man er på din alder, kan det være, at man kommer til at gøre noget dumt. Mange, mange mennesker har prøvet at tage noget fra en butik uden at betale.

Måske har du hørt nogen af dine venner snakke om, at de også er kommet til at gøre noget, de ikke mener. Nogle ting, som de måske fortryder. Det er nemlig her i teenagealderen, hvor du lærer at være voksen.

Det er vigtigt at huske på, at vi alle kan komme til at lave nogle fejl. Det bliver vi ikke dårlige mennesker af. Det vigtigste er at lære af vores fejl. Og være ærlig omkring de fejl, vi har lavet. Her kan det være godt at snakke om tingene med dine nærmeste, måske dine venner eller familie. Så du ikke sidder alene med dine tanker og har dårlig samvittighed.

Det kunne være en mulighed at snakke med dine forældre om, hvordan du har det. At du fortæller dem, at du godt ved, at det var forkert og tankeløst, og at du ikke gjorde det for at såre dem. Du kunne også skrive et brev til dem – det kan føles lettere. Her er en guide, som du måske kan bruge til noget: Guide: skriv det til nogen

Du kan også sætte dig selv nogle delmål. Måske sige til dig selv, at du i dag vil gøre en god gerning for en anden. Starte på denne måde.

Også skal du huske på, at det tager tid. Det handler om at tage nogle små skridt ad gangen. Måske kan du sætte en tidsgrænse for, hvor lang tid om dagen du må bruge din telefon. Eller at du ikke bruger den, når du er sammen med din familie. Du kan måske aftale med dine forældre, hvor I laver noget hyggeligt sammen.

Du er altid velkommen til at ringe til os i BørneTelefonen på 116 111. Så hjælper vi dig.

De varmeste hilsner, BørneTelefonen

Få endnu flere gode råde om hvordan du kan slappe af og finde ro

Der er forskel på at have travlt med en masse ting og så at være stresset. Det er ikke farligt at opleve mindre mængder af stress, det gør vi alle sammen. Men hvis du oplever, at du ikke kan slappe af og at du hele tiden føler dig bagud, så er det rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget ved det. Der er nemlig ingen børn, der skal have stress.

Måske du tænker: Hvorfor er jeg stresset? Hvordan undgår jeg stress? Hvad er symptomerne på stress? Hvordan ændrer jeg mine forventninger til mig selv? Hvordan siger jeg nej? Hvordan får jeg mere ro i min hverdag? Hvorfor føler jeg mig aldrig god nok?

Du kan blive stresset af forskellige årsager. Det kan fx være dine forældre pludselig skal skilles og den nye situation gør dig stresset og trist. Det kan også være, at du har alt for meget, du skal nå i din hverdag. Det kan også være, at du har for høje krav til dig selv.

Her på siden kan du få gode råd og læse andre børns breve og BørneTelefonens svar. Du kan også prøve en vejrtrækningsøvelse, der kan få dig til at slappe af eller du kan lave en plan, der kan hjælpe dig med, at huske dig på, hvad der gør dig i godt humør.

Stem

Føler du dig presset?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat