Forelskelse

Scoreguide, kysseskole, gode råd mod kærestesorger og podcast om forelskelse.

5 gode råd

1. Vis, at du er interesseret

Langt de fleste kan godt lide at være eftertragtet, så prøv at vise den, du er forelsket i, at du er interesseret. BørneTelefonen har samlet et par tips til, hvordan du kan komme i kontakt med den, du er forelsket i:

  • Kig på personen og sørg for at få øjenkontakt.
  • Smil til ham/hende.
  • Sørg for at komme til at møde ham/hende "tilfældigt" fx på vej hjem fra skole.
  • Ring eller sms evt. til ham/hende og spørg om lektier, en vens telefonnummer eller noget andet "ufarligt".
  • Sørg for ved et "uheld" at komme til at røre ved ham/hende, fx. når du går forbi.
  • Undersøg hvad han/hun interesserer sig for, så du er forberedt på gode samtaleemner. 
  • Bed evt. dine venner om at forhøre sig om, hvad han/hun synes om dig.
  • Giv små komplimenter.

2. Tal med dine venner om det

Tit tror man, at andre er meget mere erfarne end man selv er, men vidste du fx at det kun er ca. halvdelen af alle 16-17 årige, der har haft sex? Det er en god idé at snakke med sine venner og få en bedre viden om, hvad de har eller ikke har prøvet – og ikke mindst om der er nogle råd du kan bruge. Tal med dem og lyt til deres oplevelser. Mærk efter – det der er godt for andre, er ikke nødvendigvis godt for dig!

3. Bliv ikke bekymret for, hvem du er forelsket i

Når man er ung kan man godt blive forelsket i flere samtidigt. Det er også helt normalt fx at blive betaget af en af samme køn, uden at det betyder, at man er homoseksuel. Rigtig mange oplever at blive forelsket i nogen, de aldrig kan blive kæreste med – fx ens lærer eller en berømt. Hvis du alligevel ikke kan lade være med at bekymre dig, så snak med nogen om det – du er fx altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen.

4. Selvom forelskelsen forsvinder, behøver kærligheden ikke at gøre det

Nogen bliver let forelsket – andre bliver det kun sjældent. Nogen bliver forelsket med det samme – andre først, når der er gået noget tid. Når man er forelsket, så bobler kroppen over. Det er "forelskelsesstoffer", der bliver sendt rundt i kroppen og det kan ikke bare stoppes. Men på et eller andet tidspunkt vil det altid klinge af og så begynder vi at se den anden lidt mere som han/hun er – en person med både gode og dårlige sider. Ting man ikke kunne se, da man var helt beruset af forelskelsen. Hvis man stadig kan lide, at være sammen med den anden, når forelskelses-rusen er klinget af – så har man det man kalder for kærlighed. Og det er skønt på sin helt egen måde.

5. Det kan gøre forbandet ondt. Hold ud!

At være forelsket kan indeholde mange følelser – også negative, fx hvis man er bange for at den anden ikke kan lide én. Når forelskelsen ikke er gengældt, så gør det ondt – uanset hvem man er. Det er meget forskelligt, hvad der hjælper og også hvor lang tid, det tager at komme sig. Giv dig selv lov til at være ked af det. Men giv også dig selv pauser fx ved at se en god film, dyrke sport, læse en bog, surfe på nettet, høre musik, være sammen med nogle gode venner/veninder om noget der er sjovt. Tal med nogen om det, så du ikke lukker dig helt inde med dine triste følelser og tanker. 
Du kan også læse vores 5 gode råd - kærestesorger