Har du et trygt digitalt fællesskab?
Når vi snapper, skriver eller gamer med hinanden online, er vi en del af et digitalt fællesskab. I de digitale fællesskaber kan man tale med sine venner og møde en masse nye mennesker.
Ligesom i de virkelige fællesskaber, kan man også opleve at blive holdt udenfor eller mobbet. Det er derfor vigtigt at huske at passe på hinanden og søge hjælp, hvis man oplever noget ubehageligt. Her på siden kan du få gode råd til dit digitale liv, viden om dine rettigheder og teste dit digitale fællesskab.
se video digitale fællesskaber
Test dit digitale fællesskab
swipe surt eller sødt?
Swipe dig igennem chatbeskeder, der er gået galt.
Var det meningen, at beskeden skulle være sur eller sød?
Vidste du at sproget ofte bliver hårdere online?
Når man sidder bag en computerskærm, kan man ikke se andres ansigtsudtryk eller kropssprog. Derfor kan man komme til at skrive tarvelige ting til andre uden helt at tænke over, hvordan de vil føle det.
En god huskeregel kan være at lade være med at skrive ting til hinanden, som man ikke vil sige ansigt-til-ansigt. Før du sender, kan du også tænke over om beskeden kan misforstås og gøre nogen kede af det.
Husk, at det altid er OK at sige fra, og spørge en voksen om hjælp, hvis der er nogen, der ikke skriver pænt til dig, eller du selv kommer til at skrive grimt til andre.
er du blevet krænket på sociale medier?
Digitale krænkelser er, når nogen deler private billeder, videoer og beskeder med andre uden tilladelse.
Hvis du oplever uønsket deling, er det vigtigt, at du reagerer, uanset om du selv har delt, har modtaget noget eller selv er blevet krænket.
Her kan du læse mere om, hvad digitale krænkelser er, og om hvad du selv kan gøre, hvis du er stødt på det eller selv har været udsat for det.