Har du et trygt digitalt fællesskab?

Snapper, skriver eller gamer du med andre? Hvis du oplever noget svært, grænseoverskridende eller tarveligt er det altid vigtigt at sige højt. Du har ret til hjælp fra en voksen, uanset om det er sket i skolen eller på en skærm. Her på siden kan du få gode råd til dit digitale liv, viden om dine rettigheder og teste dit digitale fællesskab.

se video digitale fællesskaber

test

Test dit digitale fællesskab

5 gode råd til at passe på dig selv online

Sig højt, hvis du føler dig udenfor

Det er altid svært ikke at være en del af fællesskabet- også det fællesskab, der er online. Måske oplever du, at dine klassekammerater har chatgrupper, hvor du ikke er inviteret med?

Fortæl dine forældre og lærer, at du føler dig udenfor. Din lærer skal faktisk hjælpe dig, så du ikke føler dig udenfor. Hvis du har mod på det, kan du også prøve at sige til dine kammerater, at du føler dig udenfor og gerne vil inviteres med i gruppen. Måske har de slet ikke tænkt over, at du ikke er med.

Måske har dine forældre bestemt, at du ikke må være på de sociale medier? Og derfor kan du ikke være med i aftalerne, dine venner laver. Prøv at spørge dine venner, om de så ikke vil ringe til dig eller sende en SMS om det, de laver. Sådan at du også kan være med. Du kan også prøve at tale med dine forældre om, hvorfor det er svært for dig ikke at være med i onlinefællesskaberne. Måske kan I sammen finde en god løsning, så du kan være med online, men de samtidig kan føle sig trygge.

Bed om hjælp til at stoppe et utrygt digitalt fællesskab

Hvis du eller andre bliver mobbet på de sociale medier, hvis dine eller andres opslag aldrig bliver liket eller kommenteret, eller hvis nogen presses til at gøre noget, de ikke har lyst– så er det tegn på et utrygt online fællesskab. Og det skal man have hjælp til.

Det kan du få ved at fortælle det til dine forældre eller din lærer. Hvis du føler, at de ikke rigtig forstår dig, så prøv at vise dem, hvad du laver online. Du kan også tage screenshots af beskeder og billeder, som bevis. På den måde kan de voksne bedre vide, hvad de skal gøre for at hjælpe dig med at få det stoppet.

Husk at beskeder kan misforstås

Når vi sender beskeder online, kan vi ikke se hinandens reaktioner eller ansigtsudtryk. Derfor kan vi nemt misforstå hinanden. Fx kan en kærlig joke opfattes som drilleri, eller en ironisk sætning kan læses som en tarvelig kommentar.

Hvis du bliver i tvivl, om din ven skriver en joke eller mener noget tarveligt, kan du spørge, hvad han eller hun mener. Du kan fx skrive ”det gør mig faktisk lidt ked af at læse. Hvad mener du med det?”

Kender du ikke dem, du skriver med?

Det er nemt og kan også være sjovt at skrive med nogen, man ikke har mødt i virkeligheden. Det er der mange, der gør. Men selvom de fleste er ærlige og opfører sig pænt, så er findes der desværre også nogle, som lyver om, hvem de er. Nogle kan også finde på at skrive grimt eller presse andre på nettet.

Hvis du oplever, at nogen er ubehagelig, truer eller presser dig til noget, du ikke har lyst til, er det aldrig din skyld. Og det er vigtigt, at du får hjælp til at få det stoppet. Du kan fx tage et screenshot af beskederne og vise det til en voksen, du er tryg ved.

Vi anbefaler, at du passer på dig selv ved aldrig at give oplysninger om dig selv til fremmede. Fortæl ikke dit rigtige navn, dit telefonnummer eller din adresse. På den måde kan du passe på dig selv.

Hvis du gerne vil mødes med en, som du har skrevet med online, så anbefaler vi, at I mødes et sted med mange andre mennesker – fx på en cafe. Du kan også tage en ven med. Husk også at fortælle det til en voksen.

Føler andre sig udenfor fællesskabet?

Det kan være svært at vide, om alle er inviteret med i et digitalt fællesskab. Fordi digitale fællesskaber er lidt ”usynlige”, skal man være ekstra opmærksom på at få alle med og også selv sige til, hvis man føler sig udenfor fællesskabet.

Det kan være en god ide fx at tale med sine klassekammerater om alle fra klassen er med i en gruppechat. Kan der være nogen, som føler sig udenfor?

Selvom man måske ikke altid siger højt, at man gerne vil være med, så er det alligevel rart at blive inviteret med – også flere gange.

Vi forstår godt, at man også gerne vil have vennegrupper, hvor ikke alle er med. Det må man selvfølgelig gerne. Men tænk over, om der kan oprettes flere grupper, så alle har en gruppe at være en del af.

swipe surt eller sødt?

Swipe dig igennem chatbeskeder.

Forestil dig, at du er den, der har fået beskederne. Hvordan forstår du dem – er de ment surt eller sødt?

Hvorfor bliver sproget hårdt i beskeder?

Der kan nemt opstå misforståelser i beskeder. Fx kan en joke opfattes som tarvelig. Det kan være en god idé at bruge emojis, der viser, hvad du mener.

Nogle gange kan man glemme, at det er en rigtig person, man skriver med. Man kan derfor komme til at skrive noget, uden at tænke over, hvordan det føles at læse. Før du sender beskeden, så prøv at tænk over, om du ville sige det, hvis personen sad overfor dig.

er du blevet krænket på sociale medier?

Digitale krænkelser er, når nogen deler private billeder, videoer og beskeder med andre uden tilladelse.

Her kan du læse mere om, hvad digitale krænkelser er, og hvad du kan gøre.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat