Har du et trygt digitalt fællesskab?

Når vi snapper, skriver eller gamer med hinanden online, er vi en del af et digitalt fællesskab. I de digitale fællesskaber kan man tale med sine venner og møde en masse nye mennesker.

Ligesom i de virkelige fællesskaber, kan man også opleve at blive holdt udenfor eller mobbet. Det er derfor vigtigt at huske at passe på hinanden og søge hjælp, hvis man oplever noget ubehageligt. Her på siden kan du få gode råd til dit digitale liv, viden om dine rettigheder og teste dit digitale fællesskab.

se video digitale fællesskaber

test

Test dit digitale fællesskab

4 gode råd til at passe på dig selv online

Sig det højt, hvis du føler dig udenfor eller utryg

Det kan være svært at få øje på utrygge fællesskaber online, fordi det ikke altid er synligt for alle. Hvis du bliver mobbet i beskeder eller ikke bliver inviteret med i gruppechats, er det et utrygt fællesskab – og det skal man have hjælp til.

Det kan du blandt andet, ved at fortælle det til en klassekammerat eller din lærer. Så kan I sammen finde nogle gode løsninger til, hvordan I får et mere trygt digitalt fællesskab

Det er også altid en god idé at fortælle sine forældre, hvis man bange eller ked af det. Hvis du ikke føler dine forældre forstår, kan du prøve at vise dem, hvad du laver online. Så kan de måske bedre hjælpe dig.

Husk at beskeder kan misforstås

Når vi sender beskeder til hinanden, kan vi ikke se den andens reaktioner. Derfor kan det være nemt at misforstå hinanden. Det kan være, at en kærlig joke bliver misforstået, og at man derfor kommer til at gøre andre kede af det.

Hvis du bliver i tvivl om, din ven skriver en joke eller noget tarveligt, kan du spørge, hvad de mener. Du kan fx skrive ”det gør mig faktisk lidt ked af at læse, hvad mener du med det?”

Kender du ikke dem, du skriver med?

Det er nemt og ofte sjovt at skrive med nogen, man ikke har mødt i virkeligheden. Det er der mange, der gør. Og selvom de fleste er ærlige og opfører sig pænt, så er findes der også nogle, som lyver om, hvem de er. Nogle kan også finde på at skrive grimt eller presse andre på nettet.

Hvis du oplever, at nogen er ubehagelige, og truer eller presser dig til noget, du ikke har lyst til, er det aldrig din skyld. Og det er vigtigt, at du får det fortalt til en voksen. Du kan fx tage et screenshot af beskederne og vise det til en voksen, du er tryg ved.

Vi anbefaler, at du passer på dig selv ved aldrig at give fremmede oplysninger om dig selv. Fortæl ikke dit rigtige navn, dit telefonnummer og din adresse. På den måde kan du passe på dig selv.

Hvis du gerne vil mødes med en, som du har skrevet med online, så anbefaler vi at I mødes et sted med mange andre mennesker – fx på en cafe. Du kan også tage en god ven med.

Føler andre sig udenfor fællesskabet?

Det kan være godt at holde øje med, om alle fra klassen er med i en gruppechat. Kan der være nogen, som føler sig udenfor?

Selvom man måske ikke altid siger højt, at man gerne vil være med, så er det altid rart at blive inviteret – også flere gange. På den måde viser du også, at personen er velkommen.

Vi forstår også godt, at man gerne vil have vennegrupper, hvor ikke alle er med. Det må man selvfølgelig gerne. Men husk også at tænke over, om der måske kan oprettes flere grupper, så alle har en gruppe at være en del af.

swipe surt eller sødt?

Swipe dig igennem chatbeskeder, der er gået galt.

Var det meningen, at beskeden skulle være sur eller sød?

Vidste du at sproget ofte bliver hårdere online?

Når man sidder bag en computerskærm, kan man ikke se andres ansigtsudtryk eller kropssprog. Derfor kan man komme til at skrive tarvelige ting til andre uden helt at tænke over, hvordan de vil føle det.

En god huskeregel kan være at lade være med at skrive ting til hinanden, som man ikke vil sige ansigt-til-ansigt. Før du sender, kan du også tænke over om beskeden kan misforstås og gøre nogen kede af det.

Husk, at det altid er OK at sige fra, og spørge en voksen om hjælp, hvis der er nogen, der ikke skriver pænt til dig, eller du selv kommer til at skrive grimt til andre.

er du blevet krænket på sociale medier?

Digitale krænkelser er, når nogen deler private billeder, videoer og beskeder med andre uden tilladelse.

Hvis du oplever uønsket deling, er det vigtigt, at du reagerer, uanset om du selv har delt, har modtaget noget eller selv er blevet krænket.

Her kan du læse mere om, hvad digitale krænkelser er, og om hvad du selv kan gøre, hvis du er stødt på det eller selv har været udsat for det.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat