Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Dreng står med ryggen til og kigger på en gruppe af andre mennesker

Føler du dig

Føler du dig

Ensom?

Ensom?

se videoer
om ensomhed

5 Gode råd om  
ensomhed

1

START TIL EN AKTIVITET

Prøv at finde et sted, hvor du kan møde nye mennesker. Hvis du ikke allerede går til en fritidsinteresse, så kan du måske begynde til en? Det kan være en sportsaktivitet eller måske noget kreativt?

Du kan også begynde at komme i en fritidsklub eller ungdomsskole, hvis du ikke allerede gør det. Her kommer der mange børn og unge, og ofte laver klubberne aktiviteter, som man kan melde sig til.

Endnu en mulighed kunne være at kigge efter et fritidsjob, hvis du er gammel nok til det. Her møder du måske kollegaer på din egen alder og du bliver en del af fællesskabet på det sted.

2

TAG INITIATIV TIL EN SAMTALE

Prøv at tage initiativ til at tale med nogen, så du virker åben og imødekommende. Det kan både være til en, du allerede kender, eller en, som du ikke har talt med før.

Det er ofte en god idé at starte en samtale ved at spørge andre om noget. Du kunne fx spørge:

  • ”Hvad kan du lide at lave, når du har fri?”
  • ”Hvad kan få dig til at grine?”
  • ”Hvad laver du, hvis du gerne vil slappe af?”

Du kan finde på dine egne spørgsmål og øve dig, så du føler dig klar, næste gang, du har mulighed for at tale med nogen. Du kan også få råd til small-talk på siden her.

3

SÆT ORD PÅ DINE FØLELSER

Prøv at dele med nogen, hvordan du føler. Det kan være, at andre omkring dig ikke er klar over, hvordan du har det.

Du kunne fx sige: ”Nogle gange savner jeg at have en at være sammen med eller tale med. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, når jeg får det sådan.”

Fortæller du det til en klassekammerat, finder du måske ud af, at du ikke er alene om den følelse. Måske du også kan prøve at sige det til en lærer? Det kan være, at din lærer kender til andre børn omkring dig, som du kunne svinge godt med?

Er det svært at sige det ansigt-til-ansigt, kan du også bruge vores guide til at skrive et brev her

4

ACCEPTÉR FØLELSEN

Alle mennesker kan føle sig ensomme en gang imellem, og det er helt okay.

Følelsen af ensomhed kan komme, når der sker store forandringer i ens liv. I de situationer har vi ekstra brug for støtte og omsorg, for ellers kan det føles rigtig tomt.

Ensomhed kan også vokse langsomt uden at der sker noget specielt. Det kan fx være hvis du ikke føler du har de forhold til venner og familie, som du har brug for.

Selvom følelsen er ubehagelig, så er det en følelse, som kan gå over igen. Der er ikke noget galt med dig. Men husk på: Hvis det har stået på længe, så skal du opsøge hjælp!

5

FÅ DET UD AF KROPPEN 

Hvis tankerne og følelserne om ensomhed tager over, kan du prøve at skifte fokus hen på noget andet.

Prøv at gør noget kreativt som fx at skrive, tegne og bage, eller prøv at brug din krop fysisk. Det kan også være noget lidt mere roligt som fx at læse en bog, gå en tur, sætte en film på eller andet. Det kan gøre følelsen lidt nemmere at holde ud.

Du kan også teste din viden om forskellige emner på siden her.

For nogen kan det hjælpe at skrive alle de negative tanker ned i en slags notesbog eller dagbog. Du kan få hjælp til at sætte ord på det hele ved at bruge siden her.

Hvis du føler dig ensom, kan det hjælpe at finde nye fællesskaber. Prøv testen her, og få idéer til, hvor du kan finde dit næste gode fællesskab:

Grøn taleboble med teksten hej

få og giv rådsmall talk

Her kan du få eller give gode råd til at starte en samtale.

“jeg er ensom”

I skolen virker jeg glad og tilpas, men det er ikke sådan, jeg har det indeni. Indeni er jeg helt tom. Jeg har det virkelig dårligt og føler mig uden for hele tiden. Hjælp! Hvad skal jeg gøre?

12-årig dreng til BørneTelefonen

Quiz

test din viden om ensomhed

få Flere råd

tag kontakt til andre

Hvis du synes, det er svært at tage kontakt til andre eller holde en samtale i gang, så er det vigtigt at huske at man, ved at øve sig, langsomt bliver bedre. Prøv at give dig selv nogle små udfordringer. Fx spørg efter noget i en butik, vis nogen fra klassen en sjov film på YouTube, hjælp en gammel dame over vejen eller noget helt andet.

prøv at gør noget nyt

Hvis det er svært så start med nogle små forandringer. Fx tage en anden vej til skole, meld dig ind i elevrådet eller bliv lidt længere tid i klubben efter skole. Selvom du ikke lige ved, hvad det fører til, så kan det være, der opstår nogle nye oplevelser og møder med andre mennesker.  

vær dig selv

Nogle oplever at føle sig ensomme, fordi de ikke er sig selv. De har måske venner, men de føler, at deres venner kun er der, fordi man selv har taget en slags ‘maske’ på. Øv dig i at stå ved dig selv ved at sige fra og stå ved dine egne holdninger. De fleste vil gerne ‘passe ind’, men ofte synes folk også, at det er fedt, når folk tør at have deres egen mening og være sig selv

skal der ske noget nyt?

Tænk over om der er noget, der kunne være anderledes? Hvis du går i en dårlig klasse, så kan det være, du skal skifte skole. Hvis du er meget alene hjemme, så tænk på om du kan være ude.

tag initiativ

Vær ikke bange for at spørge andre, om I skal lave noget sammen. Tænk over om I kunne lave noget, som i begge interesserer jer for. Er det at spille computer, træne, bage kager eller noget helt andet?

Følelsen af ensomhed hænger ikke altid sammen med, hvor mange venner du har. Du kan godt have mange venner og samtidig føle dig ensom, og du kan også godt være alene uden at føle dig ensom. Det er en ubehagelig følelse, som vi alle vil komme til at opleve, men hvis det fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat